Bancile isi obliga clientii sa-si dezvaluie planurile de calatorie

Data publicarii: 05-01-2009 | Finante-Banci

Ca urmare a inmultirii cazurilor de retrageri frauduloase de bani prin intermediul cardurilor clonate, unele banci din Marea Britanie au decis inghetarea conturilor clientilor daca sesizeaza transferuri de bani din contul acestora, efectuate din alte tari, scrie The Telegraph.

Clientii sunt sfatuiti sa anunte orice plan de calatorie pentru a nu fi pusi in situatii delicate odata ajunsi in alta tara. Conturile lor vor ramane blocate pana cand posesorii vor trimite o instiintare bancii prin care sa arate ca activitatile externe sunt executate chiar de ei.

Conform statisticilor, milioane de lire sterline au fost retrase din banci prin intermediul unor carduri false, zeci de mii de britanici cazand victime retelelor de falsificatori aflate, de regula, in alte tari.

Un purtator de cuvant al Barclays, una dintre cele mai mari banci din Marea Britanie, a spus ca institutia a pus la dispozitia clientilor un serviciu online prin care acestia isi pot anunta deplasarile si intentia de a-si folosi cardurile pe teritoriul altor state.

HBOS, o alta banca importanta, a facut un anunt asemanator. "Sfatuim clientii care calatoresc in afara Europei, mai ales in tari din Africa sau America de Sud, sa ne informeze. De asemenea, o alta zona vizata este Europa de Est".

Mai mult de 40% din totalul furturilor de pe card, estimate pentru primele sase luni din 2008 la 301 milioane lire sterline, vin din afara Marii Britanii.

George Trifu