Cele mai importante evenimente din lumea stiintei din 2008

Data publicarii: 05-01-2009 | Diverse

2008 a insemnat si un an bogat in evenimente importante din lumea stiintei. Aterizarea pe Marte a unui robot NASA, gasirea apei pe Mercur si inaugurarea primului centru spatial iranian sunt printre cele mai deosebite momente.

Un eveniment important al anului 2008 a fost reusita programului "Messenger", prin intermediul caruia s-a trimis un robot spatial pe orbita planetei Mercur. Marea surpiza a acestei misiuni spatiale a fost descoperirea unor mari cantitati de apa in exosfera.

Pentru Iran, 2008 a insemnat inaugurarea primului centru spatial, prin lansarea unei rachete spatiale. Iranul nu este totusi la prima incercare de acest gen. In 2007 a mai trimis o racheta dincolo de atmosfera.

Transportarea si asamblarea laboratorului european Columbus de catre naveta spatiala americana Atlantis a reprezentat un alt moment deosebit in lumea stiintei. Scopul misiunii a fost de a dubla spatiul dedicat cercetarii pe Statia Spatiala Internationala.

Record mondial pentru India anul trecut. Numai printr-o singura lansare a reusit sa puna pe orbita 10 sateliti.

Aterizarea pe planeta Marte a robotului spatial Pheonix marcheaza un alt moment important al anului trecut. Misiunea robotului a fost de a cauta daca in trecut clima era propice pentru existenta apei. Aceasta este cea de-a sasea coborare pe Marte reusita de NASA. Operatiunea a fost realizata in baza unui parteneriat international.

In vara anului trecut a fost lansat telescopul spatial cu raze gama. Observatorul spatial este folosit pentru studierea fenomenelor astrofizice si cosmologice.

2009 este anul care marcheaza patru secole de cand s-au realizat primele observari cu ajutorul telescopului, facute de Galileo Galilei in 1609. Cu aceasta ocazie, ONU a declarat 2009 Anul International al Astronomiei.

Antena3