Bancherii romani au topit toata criza in dobanzi

Data publicarii: 05-01-2009 | Finante-Banci

De la intensificarea crizei si pana la finele lui noiembrie, bancile din Romania au scumpit creditele de cel putin doua ori mai mult decat bancile-surori din regiune. In unele tari vecine, imprumuturile sunt chiar mai ieftine.

Dobanda medie practicata de bancile din Romania la creditele pentru locuinta in lei a crescut in perioada august-decembrie 2008 cu aproximativ 4,5%, potrivit datelor BNR. Aproximativ aceeasi crestere de dobanda au inregistrat-o si imprumuturile in euro. In cazul creditelor de nevoi personale, majorarea se ridica in jurul valorii de 5%. Situatia este unica in zona central si sud-est europeana in conditiile in care, in tarile comparabile cu Romania, majorarea de dobanda nu depaseste doua procente. Mai mult, in anumite tari, pentru a sprijini domeniul imobiliar, bancile au decis sa reduca dobanzile la creditele pentru locuinta. De mentionat este si faptul ca in Romania creditele s-au scumpit si in urma majorarii unor comisioane sau a introducerii unor costuri suplimentare.

Argumentele bancherilor autohtoni vizeaza rarirea finantarilor in euro, nivelul ridicat al inflatiei, dar si penalizarea Romaniei de catre agentiile de rating. Cu toate acestea, intr-o tara precum Ungaria, de exemplu, unde inflatia este chiar mai mare decat in Romania, iar banca centrala ofera finantari de ultima instanta la o dobanda apropiata de cea practicata de BNR, dobanda la creditele pentru locuinta in moneda locala (forint) a crescut cu doar 2%, la 16,5% in perioada mai sus mentionata. Mai mult, dobanda pentru creditele in euro a scazut de la 6,08% in august la 5,09% in noiembrie. Situatia este cu atat mai interesanta cu cat in tarile pe care Cotidianul le-a analizat principalii jucatori bancari sunt aceiasi ca in Romania.

Cea mai interesanta situatie o gasim in Bulgaria, tara a carei economie este considerata mai putin stabila decat cea a Romaniei, unde creditele pentru locuinta acordate in euro s-au ieftinit substantial de la intensificarea crizei. Astfel, daca in august dobanda medie era 10%, la finele lunii noiembrie scazuse deja la 7,61%. Si imprumuturile in moneda locala (leva) au avut o evolutie similara. Dobanda medie a fost redusa de la 9,91 la 6,8%, potrivit datelor postate pe site-ul bancii centrale a Bulgariei.

Integral in Cotidianul