Informatiile confidentiale din companii pleaca odata cu angajatii disponibilizati

Data publicarii: 06-01-2009 | HR/Cariere

In conditiile situatiei economice instabile, un alt pericol care ameninta companiile este ca angajatii disponibilizati sa ia cu ei informatiile confidentiale ale firmei, pe care, mai apoi, sa le utilizeze pentru a se angaja chiar in cadrul unei firme concurente, considera specialistii in resurse umane. Acest risc creste in special daca firma nu acorda o atentie deosebita procesului de disponibilizare, nu acorda salarii compensatorii sau nu sprijina oamenii in gasirea unui nou loc de munca, inducand astfel o stare de frustrare fostilor angajati.

"Oamenii vor fi mai intelegatori intr-o companie unde managementul le explica situatia, incearca sa le ofere alternative inainte de a-i disponibiliza sau salarii compensatorii. Faptul ca se vor simti apreciati pentru munca lor este in beneficiul companiei, intrucat angajatii vor pastra o imagine pozitiva despre compania pentru care au lucrat, iar riscul sa plece cu informatii confidentiale si sa doreasca sa o prejudicieze va fi mult mai mic", spune Alina Botezatu, managing partner pentru compania de consultanta HR Perspective Group.

Companiile care au un sistem puternic de protejare a informatiilor sunt mai putin expuse acestui risc, insa "angajatii pot gasi modalitati de a fura informatii confidentiale, in masura mai mica sau mai mare", avertizeaza reprezentantul Perspective Group.

Totusi, mentioneaza specialisti din cadrul departamentului HR al operatorului de telefonie mobila Cosmote, este destul de riscant pentru un candidat sa ofere informatii confidentiale despre actuala companie in decursul procesului de intervievare, deoarece acest lucru inseamna ca va avea aceeasi atitudine in orice situatie, inclusiv daca va fi angajat in cadrul firmei.

"Oamenii care au predispozitie catre un astfel de comportament se vad inca de la angajare. Daca te-ai bucurat ca vine cu informatii, te vei intrista cand va pleca tot cu informatiile confidentiale din firma", accentueaza ideea si Marian Manolache, managing partner pentru compania de resurse umane Skill Team.

In cadrul operatorului de telefonie mobila Romtelecom, pentru a evita situatiile in care angajatii divulga informatii care nu sunt publice, una dintre clauzele incluse in contractul de munca se refera la obligativitatea de a pastra confidentialitatea acestora.

"Si dupa incetarea contractului individual de munca, angajatul respectiv are obligatia de a respecta clauza de confidentialitate pentru o perioada de sase luni, daca a plecat de pe o pozitie de executie, respectiv un an in cazul managerilor", spune Anca Georgescu, director de resurse umane pentru operatorul de telefonie Romtelecom.

Potrivit unui studiu realizat de Cyber-Ark Software, companie specializata in securitatea informatiilor, jumatate dintre angajatii chestionati au declarat ca au descarcat informatii confidentiale din cadrul companiei si ca intentioneaza sa le utilizeze ca un instrument de negociere pentru a obtine urmatorul job. Procentajul ajunge la 71% in Olanda, 58% in Statele Unite si 40% in Marea Britanie. Daca ar fi concediati in ziua urmatoare, 71% dintre respondenti au spus ca ar lua cu ei date apartinand companiei. Topul celor mai cautate informatii cuprinde bazele de date cu clienti si date de contact, planuri si oferte, informatii legate de produse, dar si coduri de acces.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: