Bancile islandeze dau in judecata guvernul britanic

Data publicarii: 07-01-2009 | International

Banca islandeza Kaupthing a confirmat intentia de a da in judecata guvernul britanic, dupa ce in octombrie 2008 subsidiara din Marea Britanie, Kaupthing Singer & Friedlander (KSF), a fost pusa sub administratia statului.

Banca, specializata in corporate banking, investment banking, servicii financiare si administrare de conturi pentru clienti milionari, nu si-a mai putut onora obligatiile fata de deponenti intrand sub protectia Financial Services Authority, institutia care garanteaza depozitele bancare in Marea Britanie.

In jur de 2,5 miliarde de lire sterline aflate in conturile KSF au fost transferate catre ING Direct, divizia de e-banking a grupului olandez ING. Oficialii Kaupthing au argumentat ca actiunea guvernului a grabit falimentul intregii banci si au precizat ca au intregul suport al autoritatilor islandeze.

Un demers asemanator ar putea veni si din partea Landsbanki, o alta banca islandeza disparuta in urma turbulentelor finanicare. Guvernul britanic a inghetat toate conturile bancii, pe baza legislatiei anti-terorism.

George Trifu