Predictiile Financial Times pentru 2009

Data publicarii: 07-01-2009 | International

La inceputul fiecarui an editorii prestigiosului cotidian de business din Marea Britanie isi exerseaza spiritul analitic incercand sa intuiasca directia pe care o vor lua evenimentele din ordinea de zi a lumii sau cum se vor rezolva problemele de pe agenda economica sau politica interationala. Iata cateva dintre pariurile puse de acestia pentru 2009.

1. Se va sfarsi recesiunea globala in 2009? Nu atata vreme cat Statele Unite, Spania, Marea Britanie si Irlanda nu isi vor pune la punct economia. Raspunsul ar putea fi pozitiv pentru unele tari europene si pentru Japonia. Orice ar fi, 2009 nu va fi un an prea placut pentru economia globala, e de parere Chris Giles, unul dintre editorii FT.

2. Cat de departe vor merge bancile centrale? In 2009 majoritatea tarilor se vor stradui sa limiteze efectele crizei prin interventii ale bancilor centrale. Dobanda de referinta se va indrepta spre zero in cele mai multe dintre economiile importante, iar un numar mare de institutii centrale, inclusiv cele din Japonia si Marea Britanie, vor urma exemplul Federal Reserve in ce priveste luarea unor decizii mai putin conventionale.

3. Va functiona planul de salvare al economiei SUA pus la punct de administratia Obama? Clive Crook raspunde pozitiv la aceasta intrebare. Noul guvern are deja pregatite inca 800 miliarde de dolari pentru stimularea economica, majoritatea canalizati spre stimularea consumului, lucrari de infrastructura si reducerea somajului.

4. Vor ajunge Israelul si Palestina la un acord? Raspunsul este negativ in opinia lui Roula Khalaf. Desi dinspre SUA ar putea veni mai multe initiative de ajungere la o intelegere, atat Israelul cat si Palestina vor avea alegeri generale in acest an, iar sansele de a se ajunge la o pace definitiva sunt limitate.

5. Va disparea Kim Jong-il de pe scena politica a Coreei de Nord? O lunga perioada de timp s-a speculat ca dictatorul nord-coreean este mort iar tara este condusa de cumnatul acestuia. Recent, o serie de fotografii il prezentau pe Kim extrem de in forma, pe un stadion de fotbal. Daca 2009 va fi sau nu ultimul sau an, cel mai in masura sa raspunda este doctorul acestuia, spune Davis Pilling.

6. Vor bombarda Israelul sau SUA Iranul? Intrebarea este pusa de expertii in relatii internationale in fiecare an, si de fiecare data raspunsul este "Nu". Nici 2009 nu va face exceptie. SUA este deja implicata in doua razboaie, in Afganistan si in Irak, iar administraia Obama pare mai degraba dispusa sa limiteze interventiile externe ale Americii decat sa le extinda, crede Gideon Rachman.

7. Vor crea cercetatorii viata artificiala? Daca Craig Venter, unul dintre cei mai cunoscuti oameni de stiinta ale caror studii sunt indreptate spre biologia moleculara, isi va continua descoperirile, 2009 ar putea sa aduca prima celula creata artificial in laborator. La inceputul lui 2008 echipa condusa de Venter a reusit sa sintetizeze in laborator intregul genom al unui microb. Urmatorul pas este introducerea genomului intr-o celula goala, creata la randul sau pe cale artificiala.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: