Britanicii resping categoric ideea adoptarii euro

Data publicarii: 07-01-2009 | International

Desi deprecierea din ultima perioada a lirei sterline a redeschis discutiile despre o eventuala trecere a Marii Britanii la euro, marea majoritate a britanicilor nici nu vor sa auda de asa ceva. Potrivit unui sondaj publicat de postul de radio BBC, 71 la suta dintre adulti resping ideea renuntarii la moneda nationala in favoarea euro, in timp ce pro sunt doar 23 la suta din cei chestionati. In 1999, 12 din cele 15 membre de atunci ale Uniunii Europene au decis sa adopte moneda unica europeana, care a fost efectiv introdusa de la 1 ianuarie 2002. Marea Britanie, Danemarca si Suedia au fost atunci singurele membre UE care au decis sa nu renunte la propriile monede.

Intre timp, odata ce Uniunea s-a extins, numarul statelor care folosesc euro a ajuns la 16, iar criza financiara internationala a facut pe multi analisti sa afirme ca Europa ar fi fost mult mai grav afectata daca nu ar fi existat euro si regulile stricte impuse de Banca Centrala Europeana.

Marea Britanie, ramasa in afara zonei euro, si cu o piata financiara strans legata de cea din Statele Unite, a fost puternic lovita de criza financiara, care se resimte acum si asupra economiei reale.

In decurs de doua luni, Banca Angliei a decis reducerea de la 4,5 la suta la 2 la suta a ratei dobanzii - cel mai scazut nivel din ultimii 50 de ani - ceea ce a atras insa o depreciere puternica a lirei sterline. Daca in octombrie 2008 un euro era cotat la 0,77 lire, acum un euro este cotat la 0,96 lire. Si dolarul american a castigat teren, crescand in doar trei luni de la 0,57 la 0,69 lire.

Rata mica a dobanzii este menita a stimula cresterea economica si a reda increderea consumatorilor si a mediului de afaceri din Marea Britanie. Totusi, analistii se tem ca aceasta nu va impiedica alunecarea economiei britanice in recesiune, comenteaza Xinhua. Acestia sustin ca 2009 va fi extrem de dificil pentru Marea Britanie, produsul intern brut urmand a se contracta cu 2,9 la suta. Daca aceste predictii se vor adeveri, aceasta va fi cea mai puternica recesiune a economiei britanice dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial incoace. Previziunile sunt deosebit de sumbre pentru piata muncii, unde se asteapta ca in fiecare zi din 2009 circa 1.600 de persoane sa isi piarda locurile de munca. Iar, in timp ce avantajul ajungerii lirei sterline la un nivel scazut este acela ca stimuleaza exporturile, tot deprecierea lirei a dus la scaderea productivitatii.

In al treilea trimestru din 2008, productivitatea britanica, masurata in PIB pe muncitor, a scazut cu 0,2 la suta fata de aceeasi perioada a anului precedent iar investitiile au scazut cu 1,3 la suta fata de trimestrul anterior. De asemenea, datoria publica era, la sfarsitul lui noiembrie 2008 de 44,2 la suta din PIB, comparativ cu 43,1 la suta din urma cu un an. Iar indatorarea publica va creste si mai mult, pe masura ce statul va cheltui miliarde pentru sprijinirea bancilor si redresarea economiei.

Totodata, o lira sterlina mica va insemna si cresterea preturilor pentru consumatorii britanici, in conditiile in care consumul se bazeaza masiv pe importuri, variind de la alimente la energie. Datorita scumpirii importurilor, deficitul comercial al Marii Britanii cu restul UE a crescut si el de la 2,8 miliarde lire sterline in septembrie la 3,4 miliarde lire in octombrie. In acest context economic, guvernul laburist condus de Gordon Brown a parut dispus sa ia in calcul posibilitatea adoptarii de catre Marea Britanie a monedei unice europene, chiar daca nu a recunoscut deschis acest lucru. Conservatorii lui David Cameron resping insa ferm aceasta perspectiva. "Un guvern conservator condus de David Cameron nu va include nici un ministru care sa spuna Bruxellesului ca ne-ar fi mai bine fara lira si nici nu va avea obiectivul de a adera la euro intr- o buna zi. Noi nu vom adera niciodata la euro!", a declarat William Hague, "ministru de externe" in cabinetul din umbra al conservatorilor.

Cronica Romana

Ultimele stiri pe BankNews.ro: