Rusia a sistat complet gazul livrat Europei prin gazoductele care tranziteaza Ucraina

Data publicarii: 07-01-2009 | International

Rusia a sistat miercuri complet gazul livrat Europei prin gazoductele ucrainene, a afirmat Kievul, iar din ce in ce mai multe tari europene anunta ca nu mai primesc gaz rusesc, relateaza AFP.

La ora 7.44 (ora Ucrainei si a Romaniei), "Rusia a incetat complet tranzitul de gaz prin Ucraina", a declarat purtatorul de cuvant al Naftogaz, Valentin Zemlianski. "Rusia a lasat Europa fara gaz", a adaugat el.

Vicepresedintele grupului rus Gazprom, Aleksandr Medvedev, a declarat la Berlin ca Ucraina este cea care a inchis si al patrulea gazoduct care ii traverseaza teritoriul. Marti, Medvedev acuzase deja Kievul ca a inchis trei conducte, afirmatie respinsa de Ucraina.

De asemenea, purtatorul de cuvant al companiei ruse, Serghei Kuprianov, a declarat pentru postul de televiziune Vesti ca Gazprom reduce livrarile de gaz la granita ruso-ucraineana cu inca 21 de milioane de metri cubi, echivalentul cantitatii sustrase ilegal de Ucraina."Volumul de gaz ce a fost sustras ilegal, de la inceputul anului, de compania Naftogaz, care a furat din cantitatea de tranzit destinata consumatorilor europeni, nu a fost inapoiat. Astfel, in ultimele zile, Naftogaz a furat, sub pretextul unor nevoi tehnice, inca 21 de milioane de metri cubi de gaz destinat Europei. In aceste conditii nu avem o alta solutie decat sa micsoram furnizarile de gaz (destinat pentru tranzit -n.red.) cu inca 21 de milioane de metri cubi, a adaugat Kuprianov.

Mai multe tari europene, printre care Austria, Romania, Cehia, Bulgaria (care asigura tranzitul catre Grecia, Turcia si Macedonia) si Slovacia au anuntat miercuri dimineata ca nu mai primesc deloc gaz rusesc via Ucraina. Insa in Austria, de exemplu, aprovizionarea companiilor si populatiei cu gaz este in continuare "asigurata", datorita recurgerii la rezerve de gaz, a anuntat OMV.

Si Romania dispune de gaze pentru inca aproximativ 100 de zile, iar populatia nu va fi afectata de oprirea gazelor naturale de catre Rusia, principalii afectati fiind marii consumatori, a dat asigurari, miercuri, corespondentului NewsIn, directorul Romgaz, Francisc Toth.

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko le-a trimis cate o scrisoare omologului sau rus Dmitri Medvedev si presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in care cere o "reluare imediata a tranzitului zilnic de gaz catre statele europene, in cantitatile si directiile folosite" in 2008, pana la incheierea unor noi acorduri intre Kiev si Moscova.

Inca de marti numeroase tari au anuntat o suspendare partiala sau totala a livrarilor de gaz rusesc via Ucraina. Presedintia ceha a UE si Comisia Europeana au calificat situatia drept "inacceptabila".

Desi criza pare mai grava decat cea din ianuarie 2006, care a dus la o perturbare de scurta durata a livrarilor de gaz rusesc catre Europa, analistii subliniaza ca protagonistii sunt, de aceasta data, mult mai bine pregatiti si au acumulat rezerve importante de gaz pentru situatii de urgenta. Acest fenomen, desi laudabil in sine, risca sa prelungeasca disputa, avertizeaza Andrew Neff, analist la Global Insight. "Atat timp Gazprom, cat si Naftogaz par sa se pregateasca pentru ceea ce ar putea fi o disputa mai lunga" decat cea din 2006, cand lipsa de pregatire a europenilor le-a obligat sa gaseasca rapid o solutie, a subliniat el.

Gazprom a sistat de 1 ianuarie furnizarea de gaz catre Ucraina, dupa o serie de negocieri fara rezultat privind pretul pentru anul 2009 si datoriile Kievului. Insa gazul pentru Ucraina este livrat prin aceeasi retea de conducte prin care circula gazul destinat clientilor din Uniunea Europeana. Asadar, sistand furnizarea de gaz pentru Ucraina, Rusia a redus de fapt volumul total pompat in conductele ucrainene, scazand volumul la care se ridica gazul cumparat de Kiev. Aceasta a insemnat o reducere de la 400 de milioane de metri cubi pe zi la circa 300 de metri cubi pe zi.

Rusia a acuzat Ucraina ca "fura" din gazul destinat Europei. La randul sau, Kievul acuza Moscova ca nu isi onoreaza angajamentele in materie de aprovizionare a europenilor cu gaz. In aceste conditii, directorul companiei ucrainene Naftogaz, Oleg Dubina, a declarat marti ca va merge la Moscova joi, 8 ianuarie, pentru a se intalni cu omologul sau de la Gazprom Aleksei Miller, dand astfel semnalul unei posibile reluari a negocierilor intre Rusia si ucraina.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, a dat asigurari marti ca grupul rus este dispus sa "lanseze negocieri oricand, tinand cont de situatia de criza".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: