Dolarul american s-ar putea confrunta cu o scadere dramatica

Data publicarii: 07-01-2009 | International

Americanii ar trebui sa se pregateasca pentru o scadere dramatica a dolarului, deja marii investitori din intreaga lume incepand sa se debaraseze de valorile detinute in moneda americana, avertizeaza un fost consilier al Bancii Angliei.

Vechea supozitie potriv careia activele in dolari, mai ales obligatiunile guvernamentale, sunt investitii sigure, ar putea fi in curand infirmata pe masura ce investitorii isi pierd rabdarea fata de cea mai mare economie a lumii, spune Willem Buiter, fost membru in Comitetul de Politici Monetare al Bancii Angliei, actualmente profesor la London School of Economics.

Previziunile economistului sunt facute in conditiile unei intariri puternice a dolarului fata de alte monede nationale majore, precum lira sterlina sau euro. Argumentele sale vizeaza nesustenabilitatea planurilor de stabilizare economica de sorginte keynesiana adoptate de presedintele SUA Barack Obama si graba investitorilor de a scapa de activele in dolari.

"Ultimii opt ani au fost marcati de o ascensiune a spiritul imperialist, de o incredere exagerata in sine si abuz international de putere din partea administratiei Bush. SUA a devenit slabita financiar, economic si moral. America va recunoaste mai devreme sau mai tarziu ca sistemul sau financiar este in colaps", spune Buiter.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: