Cinci viziuni despre sfarsitul lumii

Data publicarii: 08-01-2009 | Mediu

Scenariile apocaliptice au avut in aproape intreaga istorie a omenirii o atractie irezistibila, fiecare secol aducand propriile variante si fiecare mare cultura venind cu propriile viziuni despre sfarsitul lumii. Daca in veacurile trecute cele mai vehiculate erau scenariile de sorginte religioasa, astazi, majoritatea isi trag radacina din parerile mai mult sau mai putin avizate ale oamenilor de stiinta. Exemplele de mai jos, selectate de portalul Foxnews cu ajutorul unor specialisti, se incadreaza in acesta ultima categorie.

1. Impactul Pamantului cu un asteroid de mari dimensiuni. Asteroizii si cometele se lovesc de Pamant tot timpul. Ultimul de dimensiuni mai mari a fost acum 100 de ani in Siberia, insa exista dovezi ale unor astfel de evenimente aproape in fiecare regiune a Globului. Cercetatorii spun ca un asteroid de mari dimensiuni ar putea fi responsabil de sfarsitul erei dinozaurilor cu aproximativ 65 milioane de ani in urma. Alte teorii spun ca Marte a experimentat cu 3,9 miliarde ani in urma un impact cu un asteriod, in urma caruia toate vietuitoarele au murit.

2. O eruptie vulcanica de amploare. O teorie alternativa spune ca aspectul plat al emisferei nordice a planetei Marte este dat de o eruptie vulcanica puternica care a sters orice urma de viata. In acelasi registru intra si opinia unor oameni de stiinta care pretind ca dinozaurii nu ar fi disparut din cauza ciocnirii Pamantului cu un alt corp din Univers, ci din cauza efectului devastator al eruptiilor. Ei isi sustin teoria prin exemplu Indiei, al carei sol ar fi de origine vulcanica. 

Chiar eruptiile moderate pot avea un efect devastator, prin cantitatile uriase de praf, gaze si cenusa care pot bloca razele soarelui. Eruptia vulcanului din Muntele Pinatubo, Filipine, in 1991-1992, a dus la o semnificativa racire climatica.

Si mai concludenta este eruptia din 1815 din Muntele Tambora, care a racit vremea asa de mult, incat europenii au numit anul 1816 "anul fara vara".

3. Razboi nuclear. In a doua jumatate a secolului XX amenintarea nucleara a fost extrem de serioasa, intreaga lume traind sub spectrul acestei perspective. Apogeul amenintarilor a fost atins in anii '80, iar sfarsitul Uniunii Sovietice a adus un plus de liniste umanitatii. Si in momentul prezent exista inca o serie de amenintari de acest tip, venite mai ales din partea Iranului si Coreei de Nord.

Efectele devastatoare ale bombelor atomice au fost experimentate in Al Doilea Razboi Mondial in Japonia si, involuntar, in explozia accidentala a unor centrale atomice. Pe langa efectul imediat al exploziei, partea cu adevarat infricosatoare a armelor nucleare sunt radiatiile care pot persista zeci de ani in atmosfera sau in sol si se pot constitui in ucigasi invizibili ai vietuitoarelor din zona contaminata. O bomba de mari dimensiuni poate duce la distrugerea stratului de ozon, ceea ce va face Pamantul vulnerabil radiatiilor solare.

4. Gaurile negre. O gaura neagra este un loc din spatiu in care campul gravitational este atat de puternic, incat nimic nu poate scapa dupa ce a trecut de orizontul evenimentului.

Se stie ca orice spirala galactica are o uriasa gaura neagra in centru. Neputand fi observate, comportamentul acestora este greu de prezis. S-a observat doar ca in momentul in care o gaura neagra se apropie de o galaxie, planetele din ea sunt rand pe rand absorbite. O alta teorie aparuta anul trecut spune ca Pamantul ar putea cadea prada unei gauri negre create chiar de om, cu referire la Acceleratorul de Particule din Geneva.

5. Expansiunea Soarelui. Cum astrul solar imbatraneste si tinde sa se transforme intr-o gigantica stea rosie, el se afla intr-o expansiune continua, ceea ce duce la micsorarea distantei fata de Pamant. Pe masura ce acest lucru se intampla, sansele supravieturii oricarei forme de viata terestra scad. Odata cu apropierea Soarelui, caldura emisa de acesta va fi mult mai puternica, temperatura planetei va creste, oceanele se vor evapora, iar atmosfera va fi saturata de vapori de apa care, asemenea dioxidului de carbon, genereaza efectul de sera. Pamantul va deveni uscat, iar supravietuirea va fi imposibila pentru orice forma de viata.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: