Ce se va intampla cu leul in primavara?

Data publicarii: 09-01-2009 | Economie

La mijlocul anului 2007 s-a declansat criza subprime pe piata financiara din SUA, iar efectele negative au depasit cele mai pesimiste asteptari. Institutiile financiare si bancile au suferit pierderi uriase, a incetat sa functioneze piata creditului si a crescut aversiunea la risc a investitorilor. Astfel, aceasta criza s-a resimtit si in tara, ratingul pentru Romania a scazut la nivelul non-investment grade, iar investitorii considera tara noastra mai riscanta decat inainte.  

Investitiile straine in valuta  si  finantarea externa a deficitului bugetar vor genera presiune pe moneda nationala anul acesta, iar pentru a diminua deprecierea, Banca Nationala va utiliza parte din rezervele valutare pentru acoperirea necesitatilor de finantare externa si de sustinere a cursului valutar.  

Este important in 2009 sa existe un deficit bugetar cat mai mic cu putinta, acest aspect fiind posibil prin reducerea de costuri si un management performant al Ministerului Economiei si la cel al Finantelor. Deciziile noului Guvern cu privire la politica fiscala si bugetara din 2009 vor avea un impact determinant asupra cursului valutar si a increderii investitorilor straini, in plus o finantare externa de la FMI ar avea un impact real pozitiv asupra increderii acestora.  

In momentul actual pe piata interbancara un euro a ajuns la 4.1 lei, iar pe piata de la Sibiu pentru scadenta martie este cotat la aproximativ 4.3 lei, pentru septembrie la aproximativ 4.45 lei, iar pentru decembrie la 4.57 lei.  
Pentru a preconiza evolutia cursului valutar trebuie avut in vedere factorii de incertitudine.  

Daca pachetele propuse de Guverne pentru salvarea sistemului financiar bancar vor da roade, cheltuielile efectuate de catre stat vor fi limitate (deficit bugetar redus), BNR va interveni in piata si va sustine moneda nationala, coroborat cu un credit de la FMI sau BCE este posibil sa avem un curs valutar euro/lei mediu de 4-4.1 cu o depreciere a monedei nationale puternica in prima parte a anului.  

Daca incertitudinile pe pietele financiare internationale persista, autoritatile nu iau masuri adecvate pentru combaterea crizei si in acelasi timp apar atacuri speculative (iar BNR nu reuseste sa faca fata) este posibil sa avem un curs mediu euro/leu de 4.2 - 4.4.  Referitor la economisire, in aceasta perioada moneda nationala tinde sa ofere un profit mai mare decat moneda unica europeana.

Astfel, daca un euro ajunge sa fie cotat la 4.1 lei in ianuarie si 4.2 lei in decembrie pentru o suma investita acum se obtine un randament mai bun daca se economiseste in lei pe o perioada de 12 luni. Pentru o perioada scurta de 1-3 luni exista posibilitatea ca economisirea in euro sa fie mai profitabila decat cea in lei, deoarece deprecierea leului va continua pana in martie - aprilie.  

Un lucru este cert: in prima parte a anului, leul va pierde teren in fata monedei europene. 

Interesant este ce se va intampla dupa luna martie, cand leul ar trebui sa se aprecieze, iar increderea in sistemul bancar sa revina.

Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: