Leul scade la minimul istoric. Mugur Isarescu: Credeti ca e mult?

Data publicarii: 09-01-2009 | Finante-Banci

Leul s-a prabusit joi fata de euro, atingand cea mai proasta cotatie din istorie fata de moneda europeana, de 4,18 lei/euro, conform bancilor. Scaderea de aproape cinci procente in patru zile nu ii sperie doar pe bancheri. Toti vom simti leul slab in buzunare. Tot ce inseamna produs de import se va scumpi. De la mere la bilete de avion, de la abonamentul TV pana la ratele la creditele in valuta. Industria alimentara a anuntat deja ca in cateva saptamani pretul din galantare se va schimba. Unde se va opri leul din cadere? Nimeni nu pare sa stie.

Pana si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a lasat joi de inteles ca se poate si mai rau. Intrebat, dupa o intalnire cu premierul Emil Boc, ce parere are despre cresterea continua a cursului Isarescu a raspuns zambind: "Credeti ca e mult?". In acelasi timp, un studiu al grupului austriac Erste avertizeaza ca este loc si de mai rau precizand o depreciere de inca 5%. Economistii se intreaba de ce BNR nu a intervenit pentru a proteja leul, mai ales in contextul in care inamicul numarul unu al BNR este inflatia, iar un leu slab nu aduce decat scumpiri unei tari care depinde de importuri.

Previziuni sumbre pentru leu

Erste, grupul austriac care detine BCR, cea mai mare banca din Romania, spune ca leul mai are loc de cazut. "Valutele din Euro­pa Centrala si de Est au avut in ultimele saptamani performante va­riate, dar volatilitatea a fost egala. Cea mai promitatoare valu­ta se pare ca va fi in primul trimestru zlotul polonez. (...) De cealalta parte a analizei se situeaza leul, care ar putea pierde inca 5% fata de euro, avand in vedere deficitul de cont urias", precizeaza analistii Erste.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: