Cum sa va relaxati la sfarsit de saptamana

Data publicarii: 10-01-2009 | Lifestyle

Dupa vacanta de Sarbatori, saptamana aceasta vi s-a parut, probabil, o vesnicie si abia asteptati sa profitati de weekend. Incepeti dimineata cu o cafea buna si incercati sa fiti activi. Iesiti din casa pana se face ora pranzului, altfel riscati sa va petreceti zilele libere pe canapea, lancezind, iar creierul nu va avea ragazul "sa respire". Psihologii va sugereaza si alte "mici capricii" cu care sa va puteti delecta in timpul liber, astfel incat sa puteti avea parte de maximum de relaxare.
 
Dormiti mai mult decat de obicei, dar nu in exces

Somnul prelungit pana spre dupa-amiaza nu este bun, deoarece va poate da organismul peste cap. Nu este nevoie sa va treziti in zori, asa cum faceti in fiecare dimineata, dar nici sa treceti de ora 10.00-11.00 nu este indicat. "Daca nu aveti datorii serioase de somn, nu are rost sa dormiti mult", specifica medicul Radu Braga, cercetator in neurostiinte la Facultatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila", din Bucuresti.

Dupa ce ati luat un mic dejun copios si v-ati baut cafeaua ori ceaiul, mergeti sa faceti miscare. Daca nu aveti chef de un sport foarte dinamic ori de jogging prin parc, o idee buna ar fi sa mergeti sa rataciti prin oras. In drum, va puteti opri la cofetaria preferata ori la o ciocolaterie, unde puteti savura o prajitura buna. Studiile arata ca ciocolata are efecte «miraculoase» asupra bunei dispozitii, asa ca merita sa incercati cateva patratele, cu riscul de a aduce cateva calorii in plus organismului.
 
Mai puteti incerca cele mai noi ceainarii din oras, unde veti avea posibilitatea sa savurati arome noi. Ceaiul are efect linistitor asupra organismului, studiile demonstrand ca poate influenta pozitiv inclusiv valorile tensiunii arteriale. O cana de ceai negru ori verde bauta zilnic, in locul cafelei, poate contribui la reglarea tensiunii arteriale. In caz ca ajungeti si pe la supermarket, nu uitati sa aruncati in cos cateva fructe exotice. Va puteti delecta cu acestea la masa de seara, in loc de desert.

Incercati o tunsoare sau o coafura noua

Si, ca ziua sa continue in acest ton vesel, o idee buna ar fi sa va ferchezuiti. Fie ca va programati la un salon pentru a incerca o noua tunsoare ori coafura, fie ca veti merge la o prietena, unde va puteti aranja impreuna parul, un aspect mai ingrijit cu siguranta o sa va binedispuna. "Terapia la coafor prinde in special in cazul femeilor, dar asta nu inseamna ca barbatii nu ar trebui sa apeleze la ea. Un aspect mai ingrijit face bine oricui, creste stima de sine si sentimentul valorii", este de parere psihologul Laura Sfeta.

Testati "terapia prin ras"

Mai puteti incerca o sedinta de relaxare la un salon de masaj ori reflexoterapie sau o vizita la sauna. Toate acestea au efect relaxant si ajuta la o eliberare mai rapida a stresului.

Spre seara puteti organiza intalniri cu prietenii pentru a viziona impreuna filme de comedie. Rasul face bine la inima, imbunatateste imunitatea, fluxul sanguin, valorile tensiunii arteriale si pe cele ale glicemiei. In plus, scade riscul de a dezvolta anxietate. "Rasul face bine la toate. Nu uitati ca exista inclusiv terapie prin ras. Creste starea de bine, de confort, de relaxare, dezinhiba centrii nervosi", mai spune psihologul Laura Sfeta.

Nu uita totusi de cel mai bun antidot antistres - sexul! Studiile arata ca acesta creste stima de sine, imbunatateste considerabil imunitatea si regleaza tensiunea arteriala. Toate acestea, deoarece organismul reuseste sa elibereze endorfine in cantitati considerabile.

Evenimentul Zilei