Bancile nu preiau din povara cursului de pe umerii clientilor
Data publicarii: 12-01-2009 | Finante-BanciMoneda nationala s-a depreciat accelerat in ultimele zile, atingand un minimum istoric in raport cu euro de peste 4,2 lei/euro, ceea ce mareste costurile rambursarii creditelor in valuta.
Bancherii nu-si pun pentru moment problema de a cobori dobanzile la creditele in valuta pentru a usura efortul de rambursare a ratelor la credite, deoarece nu se asteapta la o avalansa de intarzieri. Pe de alta parte, bancherii estimeaza ca leul va fi volatil si, asa cum s-a depreciat in ultima perioada, se poate si aprecia in viitor, pe masura ce autoritatile vor lua masuri de gestionare a crizei.
"Banca nu are nici un fel de posibilitate de a absorbi riscul de pe piata. Riscurile pot fi dirijate de masuri politice sau economice. Bancile sunt receptori de riscuri, nu generatori. Chiar daca urcarea accelerata a cursului de schimb are implicatii majore in capacitatea de rambursare a datoriilor pentru cei imprumutati in valuta, este exclus sa reducem dobanzile sau sa acordam o perioada de gratie pentru plata ratelor", a declarat Marinel Burduja, prim-vicepresedintele Raiffeisen Bank Romania.
Potrivit acestuia, populatia ale carei venituri, in general, nu sunt legate de euro, va avea de suportat cea mai mare presiune dinspre cursul de schimb, iar "presiunea asupra lor se va transfera asupra bancilor". si companiile au de suferit din cauza deprecierii leului, dar impactul asupra acestora se manifesta treptat, si nu imediat, ca in cazul populatiei.
Prim-vicepresedintele Raiffeisen Bank spune ca volatilitatea si impredictibilitatea cursului sunt mai grave chiar decat nivelul ridicat al cursului. "In momentul in care cursul devine greu predictibil, se deschid larg portile speculatorilor. In prezent, exista o stare accentuata de nervozitate si neincredere din partea investitorilor", a spus Burduja. "Romania a dat un semnal extrem de prost in afara, dupa cum a tratat stabilitatea cursului. BNR ar sprijini cursul daca ar sti ca are sanse de reusita, dar rezervele valutare sunt relativ limitate.
Nu intamplator leul s-a depreciat accelerat chiar dupa intalnirea dintre premierul Boc si guvernatorul Isarescu. Toata lumea astepta din partea Executivului anuntarea unor masuri majore cu aplicabilitate imediata si creditate de BNR", a precizat Burduja. Totusi, Burduja are incredere in actualul Guvern ca va lua masurile necesare pentru asigurarea stabilitatii economice si, in acest sens, se asteapta la revenirea cursului.
Reprezentantii BCR par linistiti in fata evolutiei cursului de schimb, precizand ca, in principal, creditele in valuta au garantii colaterale puternice (credite ipotecare si credite de consum cu garantii ipotecare), iar restantele la nivelul sistemului bancar sunt extrem de mici (sub 1% si, respectiv, jumatate fata de cele pentru creditele in lei).
Cornel Cojocaru, directorul de comunicare al BCR, spune ca reglementarile in vigoare iau in calcul si riscul valutar, astfel incat veniturile imprumutatilor sa poata suporta o depreciere importanta a monedei nationale. Burduja crede insa ca extrem de putine banci au luat in calculul bugetului sau al gradului de indatorare a clientilor un curs de peste 4,2 lei/ euro.
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri