Peste 30% din energia termica furnizata in Romania se pierde

Data publicarii: 12-01-2009 | Economie

Peste 30% din energia termica furnizata consumatorilor din Romania se pierde, din cauza neimplementarii sistemului individual de contorizare, a declarat directorul executiv al Asociatiei Prestatorilor de Servicii de Contorizare a Utilitatilor, Lucian Feodorov.

"In ciuda faptului ca Romania ar trebui ca pana in luna septembrie 2009, conform unei directive a CE privind eficientizarea consumului de energie, sa adopte obligativitatea implemetarii sistemului individual de contorizare, in momentul de fata, la noi in tara doar 50% din populatie are instalata repartitoare de costuri", au spus reprezentantii Asociatiei Nationale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare si Calcul al Utilitatilor (ANPSC).

Acestia au precizat ca nerationalizarea fluxului de energie termica in functie de nevoi duce la pierderi de peste 30 la suta din totalul agentului termic furnizat. "Intr-un bloc de locatari care nu are implementat un sistem de contorizare a agentului termic se consuma cu 30,7% mai multa energie termica, procent ce reprezinta risipa", a afirmat Feodorov.

Referitor la conditiile impuse de directiva amintita, de implementare a mijloacelor de calcul individual de consum al agentului termic, reprezentantii ANPSC au subliniat ca Romania se claseaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ce priveste nivelul de instalare a repartitoarelor de costuri. Astfel, daca in Bulgaria, Cehia sau Germania tot agentul termic este contorizat la nivel de locuinta, in tara nostra doar jumatate din populatie beneficiaza de acest sistem.

"La nivel individual, sistemul permite o economie in propriul buget, precum si diminuarea cheltuielilor cu productia de energie termica, repartitorul permitand controlul individual asupra consumului de energie termica in functie de utilizarea camerelor si de confortul dorit", au adaugat reprezentantii ANPSC.

Sistemul de contorizare individuala presupune instalarea unui contor de energie termica la scara blocului, urmata de instalarea pe fiecare calorifer din imobil a sistemului format din repartitor electronic de cost si a robinetului termostatat. 

Membrii Asociatiei au precizat ca directiva europeana care se refera la eficientizarea consumului de energie termica trebuia adoptata initial odata cu intrarea Romaniei in spatiul comunitar, insa tara nostra a obtinut amanarea adoptarii masurii pentru septembrie 2009.

NewsIn