Banca Angliei pregateste terenul pentru tiparirea secreta de bani

Data publicarii: 13-01-2009 | International

Banca Angliei va putea tipari bani fara a fi obligata sa-si anunte public intentia daca un proiect de lege propus de guvernul britanic va fi votat de Parlament, scrie The Telegraph.

Guvernul intentioneaza sa modifice o lege veche de 165 ani, care obliga banca centrala sa publice saptamanal balanta de plati a institutiei. In acest fel, cred jurnalistii englezi, administratia Marii Britanii va putea decide in secret tiparirea de bani si lansarea lor pe piata.

Ratiunea acestei modificari este usor de intuit: banca va avea o mai mare putere si va avea un nou instrument de lupta impotriva crizei financiare, emiterea de bancnote, solutie extrema, criticata de majoritatea economistilor din cauza efectelor inflationiste generate pe termen lung.

Dupa ce dobanda de referinta a fost scazuta pana la 1,5 puncte, cel mai mic nivel istoric, analistii cred ca Guvernul si Banca Centrala vor fi in curand fortate sa treaca la masuri cantitative, traduse prin cresterea volumului de bani din economie, in incercarea de a stopa adancirea recesiunii.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: