Bancherii, criticati de sindicalisti si patroni

Data publicarii: 13-01-2009 | Finante-Banci

Prin vocea presedintelui BNS, Dumitru Costin, sindicatele si patronatele au iesit ieri la rampa cu acuze la adresa bancherilor, pe care i-au criticat ca nu se implica in sustinerea economiei reale, preferand pozitii speculative si incercand sa mute riscul si garantiile catre Guvern si Banca Nationala a Romaniei (BNR). "In ceea ce priveste Asociatia Romana a Bancilor, ei incearca sa mute responsabilitatea, riscul si garantiile catre Guvern si BNR. Sunt un set de masuri care-i pun intr-o pozitie foarte favorabila. Si noi si patronatele le-am reprosat ca se intereseaza prea putin de economia reala si nu pot sa stea doar pe pozitii de specula", a spus Costin.

Liderul sindical a aratat ca l-a avertizat pe premierul Emil Boc asupra unor posibille solicitari din partea bancherilor care se regasesc in planul de masuri prezentat de ARB si vizeaza alocarea de catre Guvern a unui fond destinat salvarii bancilor cu eventuale probleme, indiferent de capital, pentru a evita un risc sistemic. "Vor sa se simta bine in pielea de bancher. Nu vor sa se implice cu maximum de responsabilitate in economia reala", a adaugat Costin.

Presedintele BNS a aratat ca pe lista bancherilor nu se regasesc angajamente, ci doar solicitari, cum ar fi reducerea rezervelor minime obligatorii si a dobanzii de politica monetara, garantarea operatiunilor interbancare, acceptarea de catre BNR in garantie a titlurilor emise de state UE, majorarea fondurilor de garantare si a fondurilor Eximbank. Replica presedintelui ARB, Radu Gratian Ghetea, a venit prompt, respingand acuzatiile sefului BNS si aratand ca o asociatie profesionala nu-si poate lua angajamente in numele fiecarei banci privind sumele cu care va finanta economia reala.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: