Finantistii, cei mai cautati de catre multinationale

Data publicarii: 13-01-2009 | HR/Cariere

Specialistii de vanzari, controlorii financiari si directorii financiari sunt printre cei mai cautati profesionisti de catre companiile multinationale, potrivit expertilor in resurse umane de pe piata locala.

"Se cauta, in special, vanzatori cu experienta, firmele solicita candidati flexibili care accepta sa munceasca mai mult decat in anii trecuti, fara sa astepte bonusuri substantiale", spune Irina Vasile, managing director al firmei de executive search Antal International.

Majoritatea companiilor care fac recrutari, in momentul de fata, provin din domeniul FMCG, farmaceutic, telecomunicatii, productie si energie alternativa.

"Primim solicitari de la companiile pe care le-am servit si pana acum si care isi continua businessul «as usual» si au fie planuri de dezvoltare, fie planuri de inlocuire pentru management, dar si de la clienti noi, companii de prestigiu care nu cauta o dezvoltare conjuncturala in Romania, ci pur si simplu, acum a venit randul tarii noastre, conform planurilor de expansiune teritoriala", spune Alexandru Talmazan managing partner, Wrightson Romania.

Potrivit country managerului companiei de executive search Kienbaum Executive consultants Paul Milata, criza resimtita in domeniul HR a avut si efecte pozitive. Unele companii trec la audituri HR intensive si la inlocuirea personalului de conducere, angajat in timpul boomului economic din ultimii ani si care ar fi depasit profesional in timpul unei posibile perioade de racire economica.

In ceea ce priveste salariile oferite la angajare, acestea sunt mai mici comparativ cu cele care se ofereau pentru pozitii similare inainte de criza, spun specialistii in recrutare.

"Angajatorii au reajuns in pozitie de forta, astfel ca ei sunt in momentul acesta cei care pun conditiile. Salariile mari au scazut fata de toamna anului trecut, cu aproximativ 20%-30%, cele medii sunt mai mici cu pana la 20%, in timp ce salariile mici au ramas la fel sau au scazut foarte putin", sustine George Butunoiu, unul dintre cei mai cunoscuti head hunteri de pe piata locala.

In acest an, recrutarea de specialisti va continua in ciuda problemelor generate de criza economica. Companiile vor fi mult mai atente la potentialul candidatilor. Acestea vor cauta oameni cu experienta capabili sa obtina performante chiar si in situatii de criza, sunt de parere reprezentantii firmelor de executive search.

"Evaluarea se va face cu mult mai multa atentie, criteriul calitate va castiga teren in acest an, toate companiile vor incerca sa evite angajarea oamenilor nepotriviti", adauga Irina Vasile.

Mihaela Perianu, general manager al firmei de recrutare AIMS Human Capital, spune ca majoritatea solicitarilor primite sunt pentru pozitii de middle management si specialisti si mai putin pentru posturi de top management care sunt din ce in ce mai rare.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: