Succesul brokerilor, determinat de lungimea degetului inelar

Data publicarii: 14-01-2009 | Diverse

In lumea dominata de barbati a tranzactiilor financiare, se pare ca hormonii si marimea chiar sunt relevante, potrivit unui studiu recent intreprins de doi cercetatori britanici si preluat de Reuters. Conform acestora, traderii financiari care au degetul inelar mai mare decat degetul aratator, obtin profituri de trei ori mai mari decat colegii lor cu inelare mai putin dezvoltate.

Marimea inelarului este influentata de expunerea la testosteron, hormon masculin, din perioada prenatala. Astfel, cu cat concentratia de testosteron este mai mare, cu atat inelarul va fi mai lung. Un alt efect al hormonului este predispunerea la luarea de decizii riscante si rapide.

Asadar, s-ar putea sa nu conteze atat de mult experienta si priceperea traderului, cat impulsurile sale biologice, sugereaza John Coates, profesor la University of Cambridge. “Faptul ca cei mai de succes traderi sunt cei cu apetenta crescuta pentru risc si cu capacitatea de a lua decizii rapide, ne duce cu gandul ca pe piata financiara legea este facuta nu de ratiune, ci de biologie”.

Pentru cercetarea lor, oamenii de stiinta au analizat 44 de brokeri de la bursa din Londra, unii dintre ei cu castiguri de peste 4 milioane dolari pe an. Toti erau implicatii in tranzactii care implicau decizii si reactii rapide.

Dupa ce au masurat degetele brokerilor, cercetatorii le-au corelat cu profilul lor investitional si cu pierderile acumulate in ultimele 20 de luni. Au descoperit ca un deget inelar lung este caracteristic celor mai de succes si longevivi brokeri.

Acestia ajung la profituri anuale medii de 828.000 dolari, fata de 154.000 dolari cat castiga un coleg cu deget inelar mai mic.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: