L-a sunat Putin pe Basescu

Data publicarii: 14-01-2009 | Politica

Premierul rus, Vladimir Putin, pe langa discutia cu presedintele Traian Basescu, a avut marti o serie de convorbiri cu premierii tarilor afectate de criza gazelor, precum si cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, anunta serviciul de presa al Guvernului rus.

Potrivit acelorasi surse oficiale ruse, discutiile telefonice cu premierii Bulgariei, Slovaciei, Greciei si cu presedintele CE au avut loc la initiativa lui Vladimir Putin, in timp ce initiativa  convorbirii cu presedintele Basescu nu a fost atribuita. Administratia prezidentiala de la Bucuresti a confirmat existenta convorbirii telefonice, cu precizarea ca Putin a fost cel care l-a sunat pe Basescu.

Potrivit sursei oficiale ruse, Putin l-a informat pe presedintele roman ca "Ucraina nu permite accesul gazului in sistemul national de transport". "Presedintele Romaniei si-a exprimat ingrijorarea serioasa si impartaseste pozitia Federatiei Ruse cu privire la responsabilitatea Ucrainei pentru tranzitarea gazului catre consumatorii din Europa", arata serviciul de presa al guvernului federal. Palatul Cotroceni a confirmat ca presedintele Basescu a discutat prin telefon cu Vladimir Putin, precizand ca premierul Putin a sunat, fara a oferi insa informatii despre continutul convorbirii.

Comunicatul de pe site-ul Guvernului rus mai anunta ca in convorbirile avute cu premierii din Bulgaria si Slovacia, Serghei Stanisev si Robert Fico, Putin a subliniat incapacitatea sistemului ucrainean de transport de a asigura tranzitul gazelor rusesti catre consumatorii din Europa, cerand un mai mare "grad de interactiune" intre statele consumatoare de gaz si principala tara de tranzit, Ucraina.

Cu aceasta ocazie, arata site-ul Guvernului rus, Vladimir Putin i-a invitat la Moscova pe premierii bulgar si slovac. In ceea ce priveste convorbirea dintre Vladimir Putin si premierul Greciei, Konstantin Karamanlis, serviciul de presa al guvernului rus nu ofera amanunte, marginindu-se la a arata ca s-au abordat probleme legate de relatiile bilaterale si de situatia generata de problema tranzitului gazelor rusesti catre Europa, pe teritoriul Ucrainei.

In cursul convorbirii cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, serviciul de presa al Guvernului rus arata ca premierul de la Moscova l-a informat pe oficialul european cu privire la faptul ca "sistemul de transport ucrainean este inchis", care, in opinia sa, impiedica tranzitul gazelor catre Europa. Drept raspuns, conform serviciilor de presa guvernamentale ruse, Barroso si-a exprimat "intentia de a dezbate aceasta chestiune cu lideri ucraineni".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: