BitDefender: Previziunile amenintarilor electronice pentru anul 2009

Data publicarii: 14-01-2009 | IT&C

Aproximativ 45% dintre amenintarile existente sunt distribuite exclusiv prin sau se bazeaza intr-o oarecare masura pe e-mail. In acest context, securizarea comunicarii prin intermediul e-mailului ar trebui sa devina prioritara in 2009.

Si in 2009, productia de malware se va mentine pe o curba ascendenta, exploatand aceleasi functionalitati Web prin intermediul troienilor, dar si via amenintari de tip spyware si rootkit. Sfarsitul lui 2008 a inregistrat deja o crestere de 460% a infectiilor ce isi au originea in mediul Web, asemeni distributiei de troieni via spam, care a sporit cu 400%.
Cu siguranta, multe dintre amenintarile existente vor suferi mutatii semnificative si upgrade-uri, mai ales in ceea ce priveste mecanismele de camuflare sau automatizarea procesului de distribuire.

2009 se va concentra de asemenea si pe exploatarea vulnerabilitatilor, asa cum s-a intamplat deja intr-una dintre ultimele campanii ce au vizat furtul parolelor de acces identificata de specialistii BitDefender. Deghizat intr-un plug-in al browserului Mozilla® Firefox®, Trojan.PWS.ChromeInject.A sustragea datele de identificare trimise de utilizator catre mai mult de 100 de site-uri de e-banking si e-commerce.

O atentie deosebita ar trebui acordata si ratei crescute de dezvoltare si extindere a site-urilor Web 2.0. In 2009, cele mai vizate aplicatii Web 2.0 vor fi in continuare retelele de socializare on-line. Ultimele luni ale lui 2008 au adus deja in prim-plan viermele Win32.Worm.KoobFace.A, care afecteaza atat utilizatorii Facebook®, cat si MySpace™.

Nu in ultimul rand, in 2009, terminalele "smart phones" sau alte dispozitive mobile cu acces permanent la Internet vor fi supuse riscului unor infectii cu noile specii de malware mobil.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: