Comerciantii au ieftinit materialele de constructie din lipsa de clienti

Data publicarii: 15-01-2009 | Afaceri

Blocajul de pe piata constructiilor a dus la scaderea preturilor la materialele de constructii. Producatorii spun ca ieftinirea nu a venit de la ei, ci de la comercianti.

"Cei care au scazut preturile au fost retailerii, deoarece se trezeau cu stocurile de materiale in depozite", a spus Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii.

Insa ieftinirile se cam opresc aici. Reprezentantii firmelor de constructii spun ca nu se asteapta ca preturile sa mai scada in perioada urmatoare.

Adriana Iftime, director al Patronatului Societatilor din Constructii, spune ca scaderea "spectaculoasa a preturilor" este posibila pentru ca furnizorii isi vor diminua productia. "Vedeti, s-au inchis combinate siderurgice foarte mari. Ei au preferat sa-si inchida portile decat sa produca stocuri care dupa aceea sa fie vandute foarte ieftin", a mai spus Iftime.

Efectul imediat al ieftinirii materialelor de constrctii se vede pe piata imobilelor noi.

Daca preturile materialelor de constructii se vor mentine la nivelul actual, acestea ar putea duce la o ieftinire si mai accentuata a locuintelor noi. De altfel, preturile pe piata imobiliara au scazut puternic in ultimul an din cauza crizei financiare.

Realitatea TV

Ultimele stiri pe BankNews.ro: