BCE a coborat dobanda cheie in contextul crizei financiare mondiale

Data publicarii: 16-01-2009 | Finante-Banci

Banca Centrala Europeana (BCE) a coborat dobanda cheie cu jumatate de punct procentual, ca reactie la criza mondiala care creeaza noi ingrijorari legate de capacitatea de supravietuire a sectorului bancar, relateaza Reuters.

Astfel, dobanda de politica monetara a BCE a ajuns la cel mai scazut nivel din cei zece ani de existenta a institutiei, de 2%, care este, in continuare, peste dobanda cheie de aproape 0% din Statele Unite si Japonia.

"Dupa decizia actuala de politica monetara, dobanda cheie este de 2%. Nu am spus ca acesta este nivelul limita si ca nu am putea merge mai departe. Nu am spus acest lucru", a declarat, la o conferinta de presa, presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet.

Seful institutiei cu sediul la Frankfurt a aaugat ca o noua decizie de relaxare a politicii monetare ar putea fi luata in considerare mai degraba in martie decat in februarie. "Urmatoarea intalnire importanta va fi in martie", a spus Trichet.

Trichet a lasat, astfel, sa se inteleaga ca banca ar putea cobori din nou dobanda cheie in martie. BCE va publica, de asemenea, noile previziuni pentru crestere economica si inflatie.

Presedintele BCE a mai spus ca decizia de coborare a dobanzii cheie a fost luata pentru ca "BCE anticipeaza noi vesti proaste provenind din economia reala".

Inflatia din zona euro s-a temperat la 1,6% in decembrie, mult sub nivelul tintit de BCE, de "imediat sub" 2%.

NewsIn