Angajatii de peste 50 de ani, primii concediati

Data publicarii: 16-01-2009 | HR/Cariere

Un nou studiu arata ca toti angajatii trecuti de 50 de ani sunt mai expusi valurilor de concedieri decat colegii lor mai tineri. Cercetarea, realizata de Institute of Commercial Management (ICM) din Marea Britanie, a scos in evidenta ca in perioade de recesiune economica riscul cel mai mare planeaza asupra angajatilor batrani, acestia gasindu-se pe listele de concediere intr-un procent mai mare decat alte categorii.

Salariatii de peste 50 de ani sunt de trei ori mai expusi concedierii decat categoriile aflate sub aceasta varsta, un risc de trei ori mai mic inregistrandu-l anajatii cu varste intre 30 si 40 de ani.

Cauzele sunt, in opinia cercetatorilor, apropierea de varsta de pensionare, ceea ce reprezinta o nota de instabilitate in opinia patronilor, dar si salariile de regula mai mari ale acestora, element cheie in cazul unui plan de reducere a cheltuielilor.

"Multi dintre angajatii de peste 50 de ani au o etica a muncii mult mai puternica. De asemenea, sunt mult mai atasati de job-ul pe care il au si au un simt al responsabilitatii mai dezvoltat decat angajatii tineri. In cele din urma, experienta si valorile acumulate de-a lungul timpului ii fac angajati cel putin la fel de valorosi ca si tinerii", spune Gordon Lishman, director general al Age Concern, organizatie ce militeaza pentru drepturile varstnicilor.

George Trifu