Recrutorii sunt asaltati de candidati, dar ocoliti de firme

Data publicarii: 16-01-2009 | HR/Cariere

Numarul de aplicatii pe site-urile firmelor de recrutare a crescut considerabil. In prezent, recrutorii primesc de sase ori mai multe CV-uri decat primeau la sfarsitul anului trecut. Cele mai multe aplicatii vin din zona de vanzari, imobiliare si auto, spun reprezentantii firmelor de recrutare.

"Primim de sase ori mai multe CV-uri, in special pentru pozitii de entry si middle management. Majoritatea celor care trimit CV-uri sunt tineri absolventi si persoane disponibilizate, dar si manageri care lucreaza in companii in care situatia este mai delicata", spune Cristina Savuica, managing partner al companiei de recrutare Lugera&Makler. Pe site-ul companiei de recrutare Grafton, numarul de aplicatii a crescut cu 50% in ultima perioada.

"Constatam zi de zi o crestere a numarului de aplicatii, ceea ce inseamna posibilitatea de a alege, iar acesta este un aspect benefic pentru procesul de recrutare. Primim aplicatii pentru pozitii de intrare la nivel de middle management, dar am informatii de la colegii specializati pe segmentul de Executive Search, potrivit carora a crescut numarul de aplicatii si pentru top management", spune Florin Ochiana, country manager al firmei Grafton. Cele mai multe aplicatii vin din zona de vanzari, din imobiliare, auto, dar si din zona de munca temporara. Domeniile cu un numar de aplicatii mai scazut sunt contabilitate, administratie, IT si legal.

"Cresterea este mare fiindca nu primim aplicatii numai pe joburile active, ci si CV-uri pentru baza noastra de date, iar in ceea ce priveste durata procesului de recrutare nu s-au produs schimbari majore. In general, perioada de plasare a unui candidat depinde foarte mult de compania-client", explica Ochiana.

Potrivit Irinei Manolescu, executive director pentru compania de consultanta in resurse umane Career Solutions International, ne reintoarcem la anii in care altii 100 de oameni asteapta la poarta fabricii, dar in alti termeni, fara abuzurile din acea perioada.

"Daca, pana acum sase luni, era tot mai greu sa gasesti candidati asa cum iti cereau companiile angajatoare, iar pentru o pozitie gaseai cateva CV-uri depuse, in momentul de fata, oferta este cu mult mai mare si grupul tinta de cautare se mareste pe zi ce trece", adauga Irina Manolescu.

Business Standard