BNR ne lasa sa luam credite mai mari

Data publicarii: 16-01-2009 | Finante-Banci

Bancile vor putea ridica gradul de indatorare la imprumuturile ipotecare. Piata imobiliara e blocata din cauza asteptarii scaderii preturilor. Masura nu va ieftini creditele imobiliare, deoarece finantarea ramane scumpa.

Consiliul bancii nationale a Romaniei (BNR) a decis ieri  sa majoreze gradul de indatorare pentru creditele garantate cu ipoteci acordate persoanelor fizice, ca raspuns la cererea bancilor, care doreau sa stimuleze sectorul constructiilor. BNR a mentinut insa obligatia clientului de a atasa cererii de credit fisa fiscala. Masura ar putea fi insuficienta pentru  stimularea creditarii ipotecare, deoarece piata este blocata de asteptarea scaderii preturilor, spun analistii. "Fara aceasta decizie, lucrurile s-ar fi putut inrautati. Pe de alta parte, aici vorbim nu numai de persoanele fizice, ci si de dezvoltatorii imobiliari, care pot avea probleme din cauza creditarii ipotecare", a precizat Lucian Anghel, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR). 

Banca centrala a acceptat sa favorizeze creditarea ipotecara, deoarece considera ca gradul de nerambursare este "sensibil" mai mic in cazul creditelor garantate cu proprietati imobiliare, in comparatie cu cele de consum. "In acest sens, Consiliul de Administratie al BNR a decis ca, in baza unor analize temeinice, imprumutatorii  vor avea posibilitatea sa calculeze un grad de indatorare mai mare solicitantilor de credite in cazurile in care acestia vor garanta imprumuturile cu proprietati imobiliare de buna calitate", se spune intr-un comunicat al bancii centrale. Modificarea regulamentului BNR va intra in vigoare de indata ce va fi publicata in Monitorul Oficial, dupa aceea bancile urmand sa decida propriul regulament de creditare si in ce masura vor mari gradul de indatorare.

"Eu cred ca este o decizie necesara. Ramane de vazut cum va reactiona piata, deoarece conteaza foarte mult si sentimentul de incredere", a declarat economistul-sef al BCR, Anghel. Economistul-sef al BCR a mai declarat ca este greu de prezis in ce masura vor relaxa bancile gradul de indatorare, intrucat BNR le da posibilitatea sa-si faca propriile strategii. "Parerea mea este ca nu acest regulament este cauza incetinirii creditarii, ci contextul international, in care finantarea este mai scumpa si banii se gasesc mai greu. Desigur, este un lucru bun, dar nu suficient", spune economistul ING Bank Romania, Vlad Muscalu.

"Cred ca oamenii au inceput sa isi dea seama ca riscul de curs este periculos si ca rata creditului le-ar putea creste", a adaugat el. "Au tot vazut stiri cu angajati care isi pierd locul de munca si acum au ajuns sa se gandeasca de doua ori inainte de a cere un credit. Inainte, nu era nici un nor la orizont, insa acum s-a schimbat situatia", a mai declarat Muscalu. Creditarea ipotecara aproape a stagnat in luna noiembrie, conform ultimelor date ale bancii centrale. Astfel, populatia a luat in noiembrie credite ipotecare in moneda nationala de 8,7 milioane lei si inca 4,2 milioane euro in alte monede.

Romania Libera