Senatul SUA aproba deblocarea celei de a doua transe a Planului Paulson

Data publicarii: 16-01-2009 | International

Senatul american s-a pronuntat joi pentru deblocare a 350 de miliarde de dolari din planul de salvare a sectorului financiar, actiune ceruta de presedintele ales Barack Obama pentru relansarea creditelor, relateaza AFP.

Senatorii republicani au depus o motiune pentru a se opune acestei deblocari. Motiunea a fost respinsa joi cu 52 de voturi fata de 42.

Respingerea acestei motiuni lasa libera calea pentru punerea la dispozitia Trezoreriei a acestor fonduri si constituie o prima victorie pentru democratii din Congres si viitoarea administratie Obama, care intentioneaza sa foloseasca aceasta suma pentru a limita criza creditelor si pentru a stimula investitiile si consumul.

Presedintele ales Obama si membrii viitoarei sale administratii vor fi investiti marti. Presedintele in exercitiu George W. Bush a cerut luni oficial Congresului, in numele succesorului sau in functie, deblocarea celei de-a doua transe a acestor fonduri.

Potrivit legii votate in octombrie de Congres, congresmenii au 15 zile la dispozitie pentru a depune o motiune de opozitie dupa solicitarea presedintelui, inainte ca Trezoreria sa primeasca autorizatia si sa poata folosi fondurile.

NewsIn