Solutii ingenioase de supravietuire in timpul crizei

Data publicarii: 18-01-2009 | International

Criza financiara va da batai de cap oamenilor simpli, afaceristilor, economistilor si politicienilor si in 2009. La fel ca in cazul tuturor tipurilor de criza, supravietuiesc doar cei mai puternci, cei mai capabili de adaptare la noile conditii. Agentia de presa Reuters a adunat cateva din cele mai ingenioase solutii gasite de afaceristi in lupta cu turbulentele economice. 

In Poole, un orasel din Marea Britanie, magazinul Pound World, care comercializa produse cu valoarea de o lira sterlina, a trebuit sa-si recunoasca falimentul dupa ce vanzarile au scazut cu peste 70%. Cauza? Pe cealalta parte a strazii a fost deschis un magazin cu produse de 99 penny. Asadar, pentru o diferenta de doar un penny, oamenii loviti de criza au preferat sa aleaga un magazin nou deschis decat unul cu traditie pe piata.

Delancey, un bar din New York, are o seara dedicata celor ramasi fara loc de munca. Prin programul "Laid off Mondays" cei care pot dovedi ca au ramas fara serviciu primesc toata noaptea doua bauturi la pret de una si o tequila gratis.

Un preot catolic din Nashville nu a mai avut rabdare sa astepte ajutorul guvernului pentru membrii comunitatii sale. El a deschis cutia milei in care se aflau peste 100.000 dolari stransi din donatii, si i-a impartit celor nevoiasi. "Le-am spus ca sunt banii lor si sa ii foloseasca cum cred mai bine", declara preotul Joseph Breen.

Producatorul corean de masini Hyundai Motor, ale carui vanzari in Statele Unite au scazut dramatic, ofera clientilor posibilitatea de a returna vehiculul daca isi pierd job-ul la un an dupa ce l-au cumparat. "Cumparatorii amana achizitionarea unei masini de teama sa nu ramana fara serviciu. Incercam sa stimulam vanzarile garantandu-le ca primim masina inapoi daca devin someri", spune David Zuchowski, vice-presedinte al Hyundai America.

Casa Alba este de vanzare. De fapt, este vorba de o reproducere la o scara ceva mai mica a resedintei presedintilor americani. Aflata in Atlanta, casa de 1.533 metri patrati este considerata un simbol al boom-ului imobiliar terminat in 2007. Proprietarul casei cere aproape 10 milioane dolari.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: