Primul an de la revolutie in care scad salariile

Data publicarii: 19-01-2009 | Economie

Guvernul a redus prognoza privind salariul mediu brut pe 2009, care ajunge astfel sub nivelul lunii noiembrie 2008, ultima masurata statistic. Lefurile romanilor vor intra pe o panta descendenta anul acesta, media castigului lunar din 2009 fiind sub castigul salarial din noiembrie anul trecut. Castigul salarial mediu brut pe economie in 2009 va fi de 1.820 de lei, mai mic decat ultimul nivel publicat de INS, de 1.844 de lei, in noiembrie 2008, ultima luna raportata.

Nivelul castigului salarial mediu de anul acesta a fost facut public la sedinta de guvern de saptamana trecuta. Surse din Ministerul Finantelor au comentat pentru Cotidianul ca, "totusi, este vorba despre o crestere nominala de 5,2% intre media castigurilor de anul trecut si cea a celor pe anul 2009", insa n-au putut nega faptul ca media salariala pe 2009 este inferioara salariului din noiembrie. Si asa, la o inflatie oficiala estimata la 5%, cresterea reala fata de media anului 2008, care cuprinde si salariile date acum un an, este aproape zero.

Economistii Finantelor ne-au mai atras atentia ca luna noiembrie ar fi una atipica in ce priveste salariile. Sunt contrazisi insa de INS. In luna noiembrie, in majoritatea activitatilor economice s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu datorate, in principal, acordarii de prime si negocierilor sau realizarilor de productii mai mari, noteaza INS. Noiembrie este o luna normala in ce priveste salarizarea. Cresterile bruste, atipice, in veniturile angajatilor se petrec in lunile decembrie, martie si aprilie, in care se acorda al 13-lea salariu, primele de Craciun si cele de Paste, mentioneaza INS.

Faptul ca Guvernul a recalculat in scadere castigul salarial mediu pe 2009 se vede lesne in prognoza finala din toamna lui 2008, intocmita de Comisia Nationala de Prognoza, in care castigul salarial mediu pe 2009 era estimat la 1.865 de lei, superior nivelului inregistrat in noiembrie 2008. In discutiile despre bugetul acestui an si-a facut deja loc austeritatea, ministrul Finantelor lasand chiar sa se inteleaga faptul ca s-ar putea ca sectorul public sa nu vada vreo majorare salariala.

Integral in Cotidianul