Guvernul pregateste plata TVA la incasarea facturii

Data publicarii: 19-01-2009 | Finante-Banci

Dupa mai bine de zece ani de zile in care firmele erau obligate sa plateasca TVA catre stat chiar din momentul emiterii facturii, chit ca ea era achitata cu intarziere sau chiar deloc, in ultima perioada se pune tot mai mult problema modificarii legislatiei in domeniu. Ceea ce ar insemna ca obligatia de plata a TVA sa fie stabilita la momentul incasarii facturii si, astfel, sa fie eliminata creditarea statului de catre companiile private.

Prezent, la finele saptamanii trecute, la o conferinta patronala, presedintelui Traian Basescu i-a fost adresata din partea mediului de afaceri solicitarea de modificare a legislatiei in privinta platii TVA. "Am preluat semnalul si cu certitudine ca la ora asta l-a preluat si Guvernul. Nu stiu care va fi reactia Guvernului, cum se va armoniza nevoia urgenta de bani cu solicitarea pe care ati facut-o prin domnul Paunescu (George Constantin Paunescu - n.red.)", a spus presedintele. In aceeasi zi, dupa o intalnire la Ministerul Finantelor, presedintele confederatiei sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a spus ca masura are sanse ridicate de a primi acceptul MF, intrucat marii contribuabili sunt monitorizati si depun documente lunar, ceea ce nu permite fraudarea.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a refuzat sa se pronunte transant in legatura cu aceasta modificare, spunand ca totul va fi lamurit odata cu definitivarea, pe 22 ianuarie, a pachetului de masuri anticriza. "Am constituit trei grupuri de lucruri si pe data de 22 trebuie sa prezinte masurile din programul anticriza, pe care le stiti structurate. Imi voi permite sa fac evaluarea impactului asupra proiectiei bugetare. Cu voia dumneavoastra, am sa le dau curs si apoi le voi face publice", a spus ministrul la finalul sedintei de guvern de vineri seara.

Integral in Gandul