Top 10 bancar: Unii nu se relaxeaza, altii se mai gandesc

Data publicarii: 19-01-2009 | Finante-Banci

Bancile din Top 10, care detin aproximativ 80% din piata dupa active, nu se inghesuie sa relaxeze conditiile de creditare a populatiei, dupa decizia de joi a Bancii Nationale a Romaniei de a flexibiliza acordarea de imprumuturi garantate cu ipoteci. Ba chiar unii declara raspicat ca nu au in plan nicio imbunatatire a normelor din cauza costurilor de finantare si a riscurilor generate de deprecierea monedei nationale. Bancpost a anuntat ca adopta o conduita conservatoare si nu are de gand sa relaxeze creditele pentru clienti, o pozitie apropiata fiind anuntata si de reprezentantii ING Bank - sucursala Romania.

Pe de alta parte, bancherii de la BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania si CEC Bank stau in stand-by pana la publicarea normei BNR, care urmeaza sa apara, saptamana aceasta, in Monitorul Oficial, urmand ca, ulterior, sa ia o decizie privind posibilele modificari. "Nu vom relaxa nimic in etapa aceasta. Adoptam o abordare foarte conservatoare, pana cand vom avea o perceptie clara. Piata este mai incerta, ceea ce ne obliga sa fim mult mai precauti. In plus, este si ordonanta ANPC, la care asteptam clarificari", a declarat pentru Business Standard Mihai Bogza, presedintele executiv al Bancpost. Pulsul pietei indica o reticenta sporita a bancherilor, astfel ca nu sunt asteptate modificari agresive pe creditare. Prudenta in materie de creditare, in conditiile actuale, in care costul finantarii pentru banci a crescut cu sapte puncte procentuale, iar leul s-a depreciat cu 30% fata de cursul mediu din 2007, este impartasita si de bancherul Misu Negritoiu, director general al sucursalei ING Bank Romania.

"Nu am luat nicio hotarare, dar nu sunt atat de convins ca vor exista modificari. Problema este determinarea capacitatii de plata a beneficiarilor. Este un risc valutar crescut si sunt costuri mai mari pentru banci. Nici colateralul nu mai are o asemenea valoare. La o depreciere a cursului de schimb de 30% sunt deja probleme la nivelul creditelor in sistemul bancar", puncteaza Negritoiu, directorul general al ING Bank, sucursala din Romania, care, desi nu se supune reglementarilor BNR, nu este dispus la relaxarea creditarii.

Potrivit deciziei BNR, romanii pot sa acceseze, incepand cu aceasta luna, credite garantate cu ipoteci care au drept garantii ipoteci locative si terenuri intravilane cu un grad de indatorare maxim de 60-65%, odata cu eliminarea stres-testului, dar, in schimb, trebuie sa aduca un avans minim de 10%. Mult asteptata miscare a bancii centrale de a flexibiliza creditarea populatiei pe segmentul ipotecar pare sa nu aiba efectul scontat de clienti, caci majoritatea bancherilor constientizau deja ca problema reala este asigurarea resurselor pe termen lung, si nu regulamentul restrictiv al BNR.

Bancherii ar putea sa creasca, in cazuri izolate, gradul de indatorare a persoanelor fizice, de la nivelul actual de 30-55%, pentru creditele cu garantii ipotecare. "BCR analizeaza modalitatile concrete in care va putea sa modifice gradul de indatorare pentru unele segmente de clientela, in functie de continutul noilor reglementari ale BNR si de consultarile cu banca centrala", a declarat Corneliu Cojocaru, directorul de Comunicare al liderului pietei dupa active, BCR.

Integral in Business Standard