Statul incearca sa se impace cu angajatorii

Data publicarii: 19-01-2009 | Economie

Patronilor li se promite un mediu de afaceri fara binecunoscutele bariere. Angajatorii reuniti in ACPR au iesit in forta in fata guvernantilor, reusind in scurt timp sa le smulga mai multe facilitati decat in ani intregi de lupta patronala. Plata TVA la incasare, nu la facturare, este una dintre cele mai fierbinti doleante ale intreprinzatorilor, neluate in seama de mai multi ani, care s-ar parea ca va fi rezolvata favorabil in perioada imediat urmatoare.

O alta facilitate-surpriza consta in achitarea in maximum doua luni a tuturor datoriilor pe care statul le-a acumulat fata de firmele private, insumand mai mult de un miliard de euro.

Bani mai multi, birocratie mai putina

Liderii celor opt organizatii membre ale Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), reprezentand practic toate domeniile de activitate, au adus in atentia presedintelui Romaniei, a presedintelui Senatului si a unor reprezentanti ai Guvernului solutiile punctuale pe care ei le vad pentru a trece criza cu care se confrunta economia romaneasca.

"Economia romaneasca este blocata astazi din cauza factorilor externi, in principal, si apoi a celor interni. Guvernul trebuie sa investeasca urgent in infrastructura si in activitatea economica, trebuie sa asigure facilitati activitatii IMM-urilor", a declarat George Constantin Paunescu, presedinte ACPR, in deschiderea unei ample conferinte avand ca tema prioritatile si masurile anticriza.

Replica autoritatilor la varf ale statului a fost, pentru cei mai multi dintre oamenii de afaceri, surprinzatoare: din discursurile oficialilor a reiesit ca acestia sunt hotarati sa elimine orice bariera din mediul economic cu care intreprinzatorii s-au luptat din greu in ultimii ani. Intr-un cuvant, angajatorii au primit - cel putin la nivel declarativ - mult mai mult decat au cerut. De aceea, unii participanti s-au declarat sceptici in ceea ce priveste aplicarea concreta a tuturor promisiunilor exprimate la prezidiul conferintei.

Integral in Adevarul