Sefii corporatiilor raman fara joburi

Data publicarii: 19-01-2009 | HR/Cariere

Nu mai putin de 61 de CEO ai corporatiilor incluse in indicele Standard & Poor's au fost inlocuiti anul trecut, noteaza Adevarul. 2009 a inceput cu stangul pentru o parte din manageri. In mai putin de doua saptamani, sase sefi au fost inlocuiti, iar altii sunt in pericol de a-si pierde fotoliile.

Climatul economic tot mai dur care a dus la pierderi uriase pentru unele dintre cele mai mari companii ale lumii i-a montat pe investitori impotriva conducerii grupurilor ai caror actionari sunt. Anul trecut, numarul sefilor de companii incluse in indicele Standard & Poor's care au fost inlocuiti a crescut de la 56, in 2006, la 61.

Analistii citati de "Wall Street Journal" sustin ca in 2009 ar putea avea loc un adevarat val de disponibilizari la varf. In ultimele doua saptamani, in SUA, sase sefi au fost inlocuiti, iar altii sunt in pericol de a-si pierde fotoliile.

Schimbari la Apple, Norsk Hydro si Rio Tinto

Un sondaj neoficial realizat de "Wall Street Journal" arata ca printre cei mai vulnerabili sefi de companii se numara CEO-ul General Motors, Rick Wagoner, seful Citigroup, Vikram Pandit, cel al Sun Microsystems, Jonathan Schwartz, CEO-ul Office Depot, Steve Odland, dar si cel al Bank of America, Kenneth Lewis.

"In contextul climatului economic actual exista o presiune enorma pentru inlocuirea directorilor generali", a afirmat presedintele grupului Nortel Networks, Harry Pearce.

Seful Yahoo, Jerry Yang, se numara printre cei care si-au pierdut functiile la inceputul acestui an. Nemultumirile investitorilor au crescut simtitor dupa ce Yang a refuzat oferta de preluare a companiei de catre Microsoft. El a fost inlocuit zilele trecute de fostul CEO al Autodesk, Carol Bartz, relateaza BBC.

Directorul general al grupului anglo-australian Rio Tinto, Dick Evans, se va retrage din functie in luna aprilie, iar seful companiei norvegiene Norsk Hydro isi va parasi fotoliul la sfarsitul lunii martie.

Grupul Seagate a anuntat de asemenea ca CEO-ul William Watkins va parasi compania. Problemele de sanatate ale fondatorului Apple, Steve Jobs, care au afectat puternic cotatia actiunilor grupului, l-au determinat pe acesta sa-si anunte retragerea din functie, in urma cu cateva zile. In schimb Jobs va avea in continuare un cuvant de spus in ceea ce priveste deciziile strategice.

Adevarul