Videanu ia in calcul introducerea pensiei minime garantate ca o masura anticriza

Data publicarii: 19-01-2009 | Finante-Banci

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a afirmat ca masurile de protectie sociala impotriva efectelor crizei ar putea include o crestere a salariului minim garantat si a pensiilor mici, o varianta posibila fiind introducerea pensiei minime obligatorii.

"Una din prioritatile constructiei bugetare pentru anul 2009 este protejarea categoriilor sociale vulnerabile, persoanele cu pensii si salarii mici, astfel incat efectele crizei sa fie cat mai mici", a declarat Videanu. Acesta a afirmat ca vor creste pensiile mici si va avea loc o reevaluare a nivelului salariului minim pe economie. "Se va discuta acest lucru cu partenerii sociali astfel incat nivelul salariului sa creasca pana la nivelul sustenabilitatii din punct de vedere al cosului zilnic", a adaugat Videanu.

Intrebat daca Guvernul ia in calcul introducerea pensiei minime garantate, ministrul Economiei a afirmat ca aceasta este o varianta de lucru, in acest moment evaluandu-se care sunt resursele pentru cresterea pensiilor.

O a alta prioritate a bugetului pe anul in curs este, sustine Videanu, demararea unui program de investitii publice care sa ajute sectorul privat sa compenseze pierderile provocate de caderea pietelor externe. De asemenea, ministrul Economiei a afirmat ca este necesara o disciplina a cheltuielilor bugetare care sa conduca la recastigarea credibilitatii externe a Romaniei astfel incat sa creasca din nou ratingul de tara, a carui scadere provoaca dificultati in accesarea liniilor de finantare externe. "Lipsa de finantare conduce la o scadere a cererii agregate in economie  si de aceea este necesar un program de investitii publice care sa compenseze pierderile (...) Vom avea o mare problema cu sectorul privat, daca nu vom avea acces la finantare externa", a spus democrat-liberalul precizand ca si statul are dificultati de finantare a deficitului public.

"Romania s-a imprumutat nepermis de scump in anii trecuti", a apreciat Videanu, acuzand precedentul Executiv ca politicile economice pe care le-a promovat au condus direct la scaderea ratingului de tara al Romaniei. "Scaderea ratingului are efect direct asupra mediului privat. Romania are greu acces la liniile de finantare externa, iar costurile sunt foarte mari", a declarat ministrul.

O alta prioritate anuntata de Videanu a fost atragerea fondurilor europene intr-o proportie apropiata de 100%. Pe de alta parte, pedelistul a admis ca anumite zone se confrunta cu lipsa proiectelor insa a spus ca aceasta situatie trebuie rezolvata, deoarece un grad redus de accesare a fondurile venite de la UE va duce la o crestere a cheltuielilor, fapt ce va avea efect negativ asupra deficitului bugetar. Conform prognozei lui Videanu, deficitul bugetar nu ar trebui sa depaseasca 2% astfel incat Romania sa-si recastige credibilitatea pe pietele externe de capital. De asemenea, ministrul Economiei estimeaza o crestere economica pentru anul 2009 de 2,5%.

NewsIn