Americanii au avut 15 Caritasuri in 2008

Data publicarii: 20-01-2009 | International

Autoritatile americane se confrunta in ultimul timp cu o crestere a numarului schemelor piramidale dupa ce uriasa frauda derulata de Bernard Madoff, care a implicat pierderi de 50 de miliarde dolari, a iesit la suprafata, scrie Financial Times.

"Inregistram un numar din ce in ce mai mare de fraude de acest tip. De cele mai multe aflam prin autodenunt. Managerii unor astfel de fonduri vin singuri si declara ce tip de afaceri deruleaza', spune Walter Lukken, presedintele Commodity Futures Trading Commission (CFTC), organismul care se ocupa cu reglementarea pietei futures.

Alte cazuri au intrat sub investigatie ca rezultat al reclamatiilor venite din partea investitorilor, speriati de profiturile mari promise de managerii fondurilor si aflati sub socul indelung mediatizatei piramide Madoff. CFTC investigheaza in prezent 15 plangeri de frauda, majoritatea facute in ultima parte a anului 2008. Lukken crede ca numarul va fi si mai mare in acest an, in conditiile inrautatirii conditiilor financiare.

In ianuarie, CFTC a inceput investigatia primelor doua cazuri de frauda din 2009 dupa modelul piramidelor financiare, una dintre ele deruland peste 50 milioane dolari, iar alta 25 milioane dolari.

George Trifu