MFP: Romania va prezenta bugetul pentru 2009 in cadrul EcoFin

Data publicarii: 20-01-2009 | Economie

Strategia politicii economice si bugetare pentru 2009 si implementarea planului european de relansare economica sunt principalele puncte de pe agenda de lucru a reuniunii ministrilor de finante din Uniunea Europeana, iar Romania va prezenta bugetul pe 2009, a anuntat luni Ministerul Finantelor.

Cehia, care detine presedintia UE pana in iunie 2009, si-a stabilit ca prioritati competitivitatea la nivelul Uniunii, energia si schimbarile climatice, adoptarea Tratatului Lisabona si constituirea noii echipe a Comisiei Europene (COM). De asemenea, in cadrul EcoFin vor fi discutate relatia UE cu Georgia si stabilitatea pietelor financiare, se arata in comunicatul Ministerului Finantelor Publice (MFP).

COM si institutiile financiare partenere - IFI (Banca Europeana de Investitii, - BEI, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare - BERD si  Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei - BDCE) au in vedere crearea unui Cadru de Investitii Integrat in Balcani, impreuna cu toti donatorii interesati, pana in 2010.

Ministrii EcoFin vor negocia implementarea Pactului de Stabilitate si Crestere care vizeaza programele de stabilitate si convergenta, procedura deficitului excesiv, calitatea si sustenabilitatea finantelor publice si Strategia Lisabona, precum si bugetul general UE pentru 2010, corelata cu elaborarea primului proiect de buget.

Pe ordinea de zi a reuniunii mai figureaza impozitarea referitoare la TVA-ul aferent serviciilor financiare si de asigurari, directiva privind produsele din tutun, pachetul privind combaterea fraudei fiscale, codul de conduita pentru impozitarea afacerilor, directiva privind impozitarea economiilor, dar si serviciile financiare referitoare la regulamentul privind agentiile de rating a creditului, directiva e-money, supravegherea pietelor financiare, regulamentul privind platile transfrontaliere in euro, directiva privind cerintele de capital si cea privind solvabilitatea societatilor de asigurari.

NewsIn