Sfaturi utile pentru somerii care au datorii la banci

Data publicarii: 20-01-2009 | Finante-Banci

Avantul pe care l-a luat moneda europeana in fata leului ii pune pe tot mai multi romani in imposibilitatea de a-si achita ratele. Situatia este cu atat mai complicata cu cat o buna parte dintre cei care au credite si-au pierdut slujbele. In aceste conditii, pentru a nu-si pierde clientii, bancile sunt dispuse sa-i pasuiasca pe unii clienti, dar conditiile sunt foarte ferme.

Primul pas pe care trebuie sa-l faceti daca ati ramas fara serviciu si aveti cel putin un credit este sa explicati celor de la banca in ce situatie va aflati. De cele mai multe ori bancherii accepta o amanare la plata ratelor.

Procedeul se numeste "la buna intelegere", dar oricat de buna ar fi, nu va asteptati la o pasuirea mai lunga de 3 luni. Termenul se poate prelungi cu o singura conditie: sa platiti cel putin jumatate dintr-o rata in cele 3 luni de amanare.

Este foarte important sa respectati termenele stabilite impreuna cu banca. La cel mai mic semn ca ati depasit data stabilita pentru plata, banca va poate intocmi dosarul de dauna.

Trebuie sa mai stiti ca la 3 luni consecutive de neplata a ratei, banca poate trece la executare silita, daca exista o garantie imobiliara, pentru ca astfel isi poate acoperi pierderile mai usor.

Un lucru nu poate fi insa negociat: dobanda. In acest conditii, ganditi de doua ori cand cereti o pasuire, pentru ca, la finalul perioadei de gratie, s-ar putea dovedi o povara imposibil de dus.

Realitatea TV