Codul Fiscal ar putea fi modificat pana la primavara

Data publicarii: 20-01-2009 | Finante-Banci

Ministerul Finantelor impreuna cu sindicatele si patronatele au propus, au analizat si au ajuns la concluzia ca Romania are nevoie de 65 de masuri fiscale si bugetare pentru a iesi din criza. Unele duc la cresterea veniturilor de la buget, altele, cresc cheltuielile. Comisia Europeana avertizeaza insa ca daca balanta nu va fi cat de cat echilibrata, deficitul bugetar poate ajunge la 7,5% din PIB.

O parte dintre masurile propuse prevad neimpozitarea profitului reinvestit, impozite mai mici pentru someri, restituirea TVA-ului si a subventiilor.

Cei care vor avea de suferit vor fi agricultorii, investitorii cu profituri foarte mari, dar mai ales comerciantii produselor de lux. Patronatele au propus impozitarea persoanelor fizice din agricultura si marirea accizelor pentru cei care vand blanuri, arme de vanatoare, bijuterii sau ceasuri scumpe.

Analistii fiscali, trecuti deja prin nenumarate schimbari legislative, spun ca o rescriere a Codului Fiscal nu este necesara.

Una peste alta, ministrul Finantelor Gheorghe Pogea este hotarat sa faca ordine in Cod. Astfel, pana la primavara un nou document ar putea fi propus spre dezbatere.

Antena 3