Biroul de Credit ne da note de luna viitoare

Data publicarii: 20-01-2009 | Finante-Banci

Solicitantii de imprumuturi bancare vor primi un calificativ cu valori intre 300 si 850. Cu cat este mai mare numarul, cu atat clientul este mai "curat" si are sanse mai mari sa obtina creditul.

In cel mai scurt timp, fiecare solicitant de credit din Romania va beneficia de un calificativ individual care va arata capacitatea de a plati la timp ratele. "Noi am anuntat inca din 2004 implementarea acestui sistem (n.r. - FICO Score). Acum ne aflam in faza a treia si probabil ca din februarie va putea fi folosit efectiv de catre clientii nostri", a spus Serban Epure, directorul Biroului de Credit. In fapt, sistemul consta in acordarea unui calificativ cu valori intre 300 si 850 fiecarui solicitant de credit in parte.

Cu cat numarul este mai mare, cu atat clientul este considerat a avea o capacitate de rambursare a creditului mai buna.

In functie de acest calificativ, dar si de datele inscrise in cererea de credit si, unde este cazul, folosindu-se de ratingul intern, bancile isi pot face o idee mai buna asupra capacitatii solicitantului si decid daca acorda sau nu creditul. Pana acum nu toate bancile si-au declarat disponibilitatea de a utiliza acest sistem.

"Este inca prea devreme pentru a ne pronunta in legatura cu numarul participantilor (banci). Cred ca va fi vorba despre o majoritate insa. In privinta costului de accesare va pot spune ca nu va fi unul exagerat", a explicat pentru Cotidianul seful Biroului de Credit.

FICO Score aplica tehnologia de scoring in domeniul riscului de credit pentru clasificarea consumatorilor in functie de comportamentul financiar al acestora, mai precis in functie de istoricul de plata al datoriilor. Conceput sa fie utilizat indiferent de natura biroului de credit sau de tara in care o astfel de institutie functioneaza, FICO Score reprezinta un standard international pentru managementul riscului de credit asociat persoanelor fizice. Tehnologia Fair Isaac, care pune in valoare modelul de scoring, permite implementarea rapida a acestuia in orice tara unde exista un birou de credit. Fair Isaac are ca parteneri birouri de credit din alte noua tari in afara Statelor Unite: Rusia, Coreea, Irlanda, Bahrein, Marea Britanie, Africa de Sud, Brazilia, Singapore si Canada. In Europa si Orientul Mijlociu, FICO Score a fost implementat in Polonia, Arabia Saudita, Suedia si Turcia.

Integral in Cotidianul