Companiile taie bugetele de training, deplasari si ore suplimentare

Data publicarii: 20-01-2009 | HR/Cariere

Un procentaj de 27% dintre companiile din Romania vor reduce sau vor elimina integral bugetul de training si dezvoltare in 2009, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta Hay Group Romania.

In acelasi timp, 21% dintre companiile participante la studiu vor reduce sau vor elimina bugetul pentru deplasarile angajatilor in interes de serviciu, iar 5,8% dintre companii vor reduce orele de lucru si orele suplimentare.

Renuntarea la training alaturi de inghetarea angajarilor si de reducerea compensatiilor si beneficiilor reprezinta una dintre primele masuri de reducere a costurilor la care apeleaza firmele de pe piata locala. Totusi, inghetarea sau reducerea numarului de angajati ramane masura preferata de majoritatea companiilor de pe piata locala, 47% dintre acestea au declarat ca vor lua aceasta masura in 2009. "Crearea unor mixuri de interventii la nivel de training si dezvoltare care necesita costuri mai reduse se afla printre directiile majore pentru optimizarea bugetului de resurse umane, in conditiile actuale", spune Gabriel Matauan, HR&Public Affairs director pentru Lafarge Romania.

Potrivit Loredanei Vladareanu, senior consultant in cadrul firmei de consultanta HR Hart Human Resource, alte masuri care vizeaza reducerea cheltuielilor sunt diminuarea salariilor, disponibilizarile, programul flexibil sau lucru de acasa.

In ceea ce priveste reducerea salariilor, studiul Hay Group arata ca aproape 20% dintre companiile de pe piata locala iau in considerare inghetarea salariilor in acest an. De asemenea, 43% dintre firme se asteapta sa intervina schimbari in ceea ce priveste previziunile salariale facute anterior.

"Companiile vor trata intr-un mod foarte serios programele de remunerare pe care le au si modul cum acestea au fost create si caror nevoi le raspund", spune Alina Popescu, Reward Information Services manager Hay Group Romania. In acest context, aproape 30% dintre companii au declarat ca au in plan modificarea politicilor de acordare a bonusurilor pentru 2009.

Business Standard