America intra in era Obama

Data publicarii: 20-01-2009 | International

Al 44-lea presedinte al Statelor Unite va mosteni de la administratia lui George W. Bush doua razboaie si o criza economica fara precedent. Barack Obama va depune azi juramantul pentru a deveni cel de-al 44-lea presedinte si primul de culoare, in cursul traditionalei ceremonii de investire de la Washington.

Megaconcerte, baluri, parade, acestea sunt numai cateva dintre evenimentele organizate peste Ocean pentru viitorul locatar de la Casa Alba.

Cele patru zile de festivitati care au atras in capitala federala a SUA milioane de persoane vor culmina azi cu o ceremonie care incepe la ora locala 10.00 (17.00, ora Romaniei) in aer liber in fata Capitoliului, sediul Congresului american, sub supravegherea unui impresionant dispozitiv de securitate. Obama va depune juramantul la ora locala 12.00 (19.00, ora Romaniei), cu mana pe Biblia lui Abraham Lincoln.

Dupa o rugaciune rostita de controversatul pastor evanghelist Rick Warren, "regina soul" ­Aretha Franklin, in varsta de 66 de ani, va canta pentru noul presedinte, urmata de cvartetul format din violoncelistul american de origine chineza Yo-Yo Ma, violonistul Itzhak Perlman, pianista Gabriela Montero si clarinetistul Anthony McGill.

Poeta Elizabeth Alexander, nascuta in Harlem, va recita un poem. Apoi reverendul Joseph E. Lowery va pronunta o binecuvantare inainte ca fanfara Sea Chanters a Marinei americane sa intoneze imnul national. Zece baluri oficiale vor avea loc in cursul serii in onoarea cuplului prezidential.

Robert Gates este presedintele "de rezerva" in cazul in care Obama devine tinta unui atentat

Robert Gates, secretarul apararii, nu va participa la ceremonia de investire a lui Barack Obama, marti, pentru ca a fost desemnat sa preia presedintia, in caz ca se va intampla un dezastru in acea zi, a anuntat Casa Alba, relateaza AFP. Gates, pe care Obama a decis sa-l mentina in functie, va sta astfel intr-un loc secret in timpul investirii.

El isi va asuma cea mai inalta functie din stat in cazul in care un atentat, de exemplu, l-ar ucide pe presedinte si pe toti cei care urmeaza in linia succesiunii.

Gates "a fost ales cu acordul viitoarei administratii ca succesor desemnat in ziua investirii, pentru asigurarea continuitatii guvernamentale", a declarat purtatorul de cuvant Dana Perino.

"El va petrece ziua la o instalatie militara din afara capitalei si regiunii", a spus un purtator de cuvant al Pentagonului.

Integral in Adevarul