Romanii, printre cei mai optimisti cetateni ai Uniunii Europene

Data publicarii: 21-01-2009 | Diverse

Romanii se numara, in continuare, printre cei mai optimisti cetateni ai Uniunii Europene, arata un studiu intocmit la comanda Comisiei Europene. Eurobarometrul indica totusi o scadere a gradului de multumire, in special din cauza efectelor crizei economice.

Cetatenii Uniunii Europene sunt din ce in ce mai ingrijorati de starea economica a tarilor in care traiesc, dar si de situatia sociala personala, reiese din ultimul buletin Eurobarometru.

Realizat in perspectiva alegerilor euro-parlamentare din vara acestui an, documentul demonstreaza ca si in Romania gradul de multumire a populatiei scade de la luna la luna. Cei mai afectati de criza sunt batranii care locuiesc in mediul rural.

In primavara anului trecut, 40% se declarau multumiti de viata lor. In sase luni, procentul s-a redus la 30%. In mediul urban, cei care sufera cel mai mult sunt tinerii. Singura diferenta este data de cifre - 68% in primavara si 58% in toamna 2008.

Raportul a fost intocmit anul trecut, inainte de amplificarea crizei economice si financiare. In acelasi timp, in Romania se inregistreaza importante mutatii in ceea ce priveste nivelul de trai.

Daca acum cativa ani Moldova era descrisa drept "polul saraciei" in Romania, la ora actuala cei mai saraci romani sunt cei care traiesc in sudul Olteniei. Specialistii explica aceasta situatie prin plecarea unui numar mare de moldoveni la munca in strainatate, iar banii trimisi de acestia rudelor au ajutat la cresterea nivelului de trai.

Studiul mai arata ca cea mai mare teama a romanilor este ca nu vor mai putea plati facturile lunare.

Pe fondul crizei tot mai pronuntate, gradul de optism al europenilor se reduce constant. Daca pe totalul celor 27 de state ale Uniunii reducerea e de opt procente, in Romania acest indicator a scazut si mai mult, fiind vorba de 15 procente. Totusi, romanii se situeaza peste media europeana in ceea ce priveste optimismul.

Eurobarometrul arata si o diminuare a gradului de incredere a cetatenilor in institutiile comunitare si in Uniune in ansamblul ei.

Antena 3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: