Adrian Vasilescu, BNR: Leul se afla intr-o confruntare cu celelalte valute

Data publicarii: 21-01-2009 | Finante-Banci

Leul se afla in acest moment intr-o "confruntare" cu celelalte valute, acumuland foarte multa presiune, insa cursul ar putea avea o reactie inversa si s-ar putea intoarce "ca un pendul" catre niveluri mai joase, a declarat, luni seara, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. "Nu cred ca in momentul de fata leul se depreciaza. Daca ne uitam in istorie, un nivel al leului de 4,2 sau 4,3 lei fata de euro a mai fost. Nu e vorba de o depreciere, ci de o confruntare dintre moneda nationala si valuta. Doar 2-13 zile din ianuarie nu ne pot da o imagine clara a pietei valutare", a spus Vasilescu, pe videochat-ul unei televiziuni centrale.

Oficialul BNR a afirmat ca actualul nivel al cursului dezavantajeaza persoanele care s-au imprumutat de la banca in valuta, aratand, insa, ca pretul acestuia este "unul corect" pentru ca reflecta piata. El nu a avansat o estimare cu privire la evolutia cursului, pe fondul incertitudinilor din piata. "Nu stim foarte multe lucruri despre buget, desi tocmai am vazut prognoza de 7,5% (din PIB - n.r.) a CE. Sunt foarte multe necunoscute in legatura cu Produsul Intern Brut sau cu salariile, exista foarte multe categorii de salariati care se asteapta la majorari ale veniturilor, dar nu stim cum va fi productivitatea in 2009. Stim, insa, ca vor fi presiuni, dar nu stim cand va plesni cazanul. Cat timp se deschide supapa si cazanul nu plesneste, cursul este corect", a continuat Vasilescu.

''Bancherul iti da umbrela atunci cand e soare si ti-o ia cand ploua''

Intrebat cand este de asteptat o interventie din partea BNR, el a precizat ca banca centrala nu-si comenteaza interventiile. "Ca sa fie eficiente, interventiile trebuie sa fie surprinzatoare. Insa, nu e corect ca BNR sa intervina pe piata sa sprijine leul cu scopul de a sprijini pe cei care au datorii in valuta. Pentru o astfel de masura, o banca centrala ar fi descalificata", a afirmat Vasilescu, explicand ca Banca Nationala a indemnat de-a lungul timpului la angajarea de credite in moneda nationala.

Vasilescu a adaugat ca nu este datoria bancii centrale de a sprijini persoanele sau companiile care sunt dezavantajate de actualul curs al leului, argumentand ca decizia este numai a celui care ia creditul. "Bancherul iti da umbrela atunci cand e soare si ti-o ia cand ploua. Bugetul statului ti-o ofera cand ploua pe strada ta. Banca centrala nu poate sa faca asa ceva. Tu vii la banca pentru ca ai pofta de consum, dar nu te intreaba cum stai cu pofta de munca", a argumentat Vasilescu.

Oficialul BNR a afirmat ca atat piata valutara, cat si cea a creditelor "sunt in suferinta", deoarece fluxul din afara tarii s-a restrans, insa vede posibila o intoarcere a cursului leului. "Daca ne uitam la istoria pietei valutare din Romania, o sa vedem ca aceasta miscare de pendul s-a produs, iar cursul s-a intors, ori de cate ori valuta si-a luat nasul la purtare", a conchis Vasilescu.

Integral in Curierul National