Popa (BNR): Bancile-mama vor continua sa-si sustina subsidiarele din Romania

Data publicarii: 21-01-2009 | Finante-Banci

Bancile romanesti se vor orienta in acest an spre creditul in moneda nationala, desi sustinerea din partea bancilor-mama va ramane la un nivel apropiat de cel de pana acum, a spus miercuri viceguvernatorul BNR Cristian Popa, la conferinta Euromoney de la Viena.

"Am discutat cu reprezentantii bancilor din Romania si cu actionarii lor, iar reactiile lor au fost pozitive, indicand ca vor continua sa rostogoleasca imprumuturile catre subsidiarele din Romania", a declarat Popa.

Directorul Directiei de Supraveghere de la Banca Nationala a Romaniei (BNR), Nicolae Cinteza, preciza saptamana trecuta ca soldul finantarilor externe ale bancilor din Romania a crescut cu 1,25 miliarde euro in ultimul trimestru al anului trecut, pana la 24,294 miliarde euro, resursele nou-atrase depasindu-le pe cele returnate in acest interval.

Din suma inregistrata la finalul anului trecut, aproximativ 61% (14,77 miliarde euro) erau resurse atrase pe termen de peste un an, iar restul (9,52 miliarde euro) erau linii de finantare pe termen scurt, respectiv cu scadente sub un an.

Viceguvernatorul Crisitian Popa a amintit de estimarile FMI in privinta finantarii externe pentru subsidiarele din Europa Centrala si de Est, care arata ca bancile mama vor continua sa sustina subsidiarele din regiune, iar finantarea externa va fi de cel putin 80% din nivelul de pana acum.

Cresterea creditarii ar putea incetini in acest an sub 15% in termeni reali
 
Ritmul anual de crestere a creditarii ar putea fi in acest an sub cel prognozat anterior de banca centrala, de 15% in termeni reali, a declarat Cristian Popa, la conferinta Euromoney de la Viena.

"Este o incetinire semnificativa a creditatii, nu numai pentru populatie, ci si pentru companii. Relevant in acest sens este faptul ca avansul creditarii a ajuns de la 51% la aproximativ 30% intr-un interval redus de timp", a spus Popa.

El a adaugat ca trebuie analizat daca incetinirea creditarii vine in principal dintr-o cerere mai redusa sau dintr-o oferta mai restransa.

Ca tendinta, bancile de pe piata romaneasca se orienteaza dinspre finantarea externa spre atragerea si folosirea de surse interne, a mai spus oficialul BNR.

Cresterea creditului neguvernamental a incetinit puternic in ultimele luni, de la 63,4% in iunie 2008 pana la 50,5% in septembrie, 44,8% in octombrie si 38,3% in noiembrie, in termeni nominali.

In termeni reali, tinand cont de inflatie, cresterea creditarii s-a temperat de la 50,5% in iunie pana la 29,5% in noiembrie 2008, potrivit statisticilor BNR.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: