Popa (BNR): Bancile-mama vor continua sa-si sustina subsidiarele din Romania
Data publicarii: 21-01-2009 | Finante-BanciBancile romanesti se vor orienta in acest an spre creditul in moneda nationala, desi sustinerea din partea bancilor-mama va ramane la un nivel apropiat de cel de pana acum, a spus miercuri viceguvernatorul BNR Cristian Popa, la conferinta Euromoney de la Viena.
"Am discutat cu reprezentantii bancilor din Romania si cu actionarii lor, iar reactiile lor au fost pozitive, indicand ca vor continua sa rostogoleasca imprumuturile catre subsidiarele din Romania", a declarat Popa.
Directorul Directiei de Supraveghere de la Banca Nationala a Romaniei (BNR), Nicolae Cinteza, preciza saptamana trecuta ca soldul finantarilor externe ale bancilor din Romania a crescut cu 1,25 miliarde euro in ultimul trimestru al anului trecut, pana la 24,294 miliarde euro, resursele nou-atrase depasindu-le pe cele returnate in acest interval.
Din suma inregistrata la finalul anului trecut, aproximativ 61% (14,77 miliarde euro) erau resurse atrase pe termen de peste un an, iar restul (9,52 miliarde euro) erau linii de finantare pe termen scurt, respectiv cu scadente sub un an.
Viceguvernatorul Crisitian Popa a amintit de estimarile FMI in privinta finantarii externe pentru subsidiarele din Europa Centrala si de Est, care arata ca bancile mama vor continua sa sustina subsidiarele din regiune, iar finantarea externa va fi de cel putin 80% din nivelul de pana acum.
Cresterea creditarii ar putea incetini in acest an sub 15% in termeni reali
Ritmul anual de crestere a creditarii ar putea fi in acest an sub cel prognozat anterior de banca centrala, de 15% in termeni reali, a declarat Cristian Popa, la conferinta Euromoney de la Viena.
"Este o incetinire semnificativa a creditatii, nu numai pentru populatie, ci si pentru companii. Relevant in acest sens este faptul ca avansul creditarii a ajuns de la 51% la aproximativ 30% intr-un interval redus de timp", a spus Popa.
El a adaugat ca trebuie analizat daca incetinirea creditarii vine in principal dintr-o cerere mai redusa sau dintr-o oferta mai restransa.
Ca tendinta, bancile de pe piata romaneasca se orienteaza dinspre finantarea externa spre atragerea si folosirea de surse interne, a mai spus oficialul BNR.
Cresterea creditului neguvernamental a incetinit puternic in ultimele luni, de la 63,4% in iunie 2008 pana la 50,5% in septembrie, 44,8% in octombrie si 38,3% in noiembrie, in termeni nominali.
In termeni reali, tinand cont de inflatie, cresterea creditarii s-a temperat de la 50,5% in iunie pana la 29,5% in noiembrie 2008, potrivit statisticilor BNR.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri