18 banci fac coada la Luvru

Data publicarii: 22-01-2009 | International

Celebrul muzeu parizian a lansat un concurs pentru a gasi o institutie care sa administreze in numele lui sutele de milioane de dolari primite din partea Emiratelor Arabe Unite.

De luna viitoare, Luvrul isi va schimba politica financiara, optand pentru modelul american si cautand o banca ce urmeaza sa se ocupe de managementul celor 230 de milioane de dolari primiti de la Abu Dhabi pentru construirea unui muzeu in apropierea capitalei arabe, programat sa se deschida in 2012, anunta Bloomberg News. Pana in acest moment, 18 banci s-au aratat interesate sa colaboreze cu venerabilul client, printre ele numarandu-se JPMorgan Chase si UBS.
 
Fondurile nu vor fi cheltuite, ci administrate, printre prioritatile istoricului muzeu numarandu-se construirea unui centru de restaurare, dar si renovarea aripii dedicate perioadei greco-romane. Noua formula de management al fondurilor a fost agreata si de guvernul francez, atata vreme cat aplicarea acestui model american va reduce din bugetul pe care statul il aloca anual muzeului.

Louvre

In fiecare an, guvernul Frantei aloca Luvrului in jur de 157 de milioane de dolari, folositi pentru intretinere si costuri salariale, restul finantarilor fiind obtinute din surse externe. In ultimii ani, muzeul francez a obtinut astfel milioane de euro din partea unor institutii straine, dar si din donatii - cum este cazul printului saudit Al-Waleed bin Talal, care a donat 17 milioane de euro pentru sectiunea dedicata artei islamice -, carora li se adauga anual intre 3 si 5 milioane de euro reveniti din expozitiile pe care Luvrul le curatoriaza in alte spatii.
 
Pe langa cele 230 de milioane de dolari primiti pana acum de la Abu Dhabi, muzeul parizian urmeaza sa mai primeasca din partea Emiratelor Arabe Unite, pana in 2027, alte 323 de milioane de dolari. Pe langa ridicarea unui muzeu pe insula Saadiyat, Luvrul imprumuta muzeelor din Emirate lucrari si exponate, precum si expertiza pentru achizitionarea de lucrari noi. Contractarea unor puteri economice dispuse sa investeasca in capital artistic se dovedeste o solutie foarte eficienta, de vreme ce in aceasta saptamana Nicolas Sarkozy a anuntat ca incearca sa ajunga la un acord cu Singapore pe modelul celui realizat cu Abu Dhabi. "Daca si Singapore ar face acelasi lucru, ar fi o veste minunata. Nu trebuie sa ne pastram posesivi cultura doar pentru noi", a declarat Sarkozy optimist, desi colaborarea dintre Luvru si puterea araba a starnit puternice controverse in spatiul francez.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: