TVR este in criza de bani si audienta

Data publicarii: 22-01-2009 | Media

In ultimii patru ani, institutia a fost parasita de telespectatori si bugetul sau inregistreaza deficit. In timp ce piata TV autohtona a cunoscut o crestere a ofertei de programe, televiziunea publica s-a transformat intr-un spectator cuminte, umil si... uitat in tribuna.

TVR a pierdut pozitia de jucator de forta pe piata. Audientele programelor au scazut dramatic. Meciurile de fotbal (cu exceptia campionatelor mondiale si europene) au fost preluate de concurenta.

Dezbaterile publice s-au mutat pe canalele de stiri. Divertismentul (de proasta calitate) se consuma pe statiile comerciale. Multe vedete au ales "calea pribegiei". Achizitiile de programe sunt rare din cauza lipsei de bani.

Organizarea interna a societatii, care numara 3.158 de angajati, nu este flexibila. Dificultatile in colectarea taxei TV au adancit criza financiara si managementul gestioneaza un buget care inregistreaza deficit.

Ziaristii de la Departamentul de Stiri lucreaza sub teama, autocenzura si comenzi politice. Institutia insasi e intoarsa cu fata catre politicieni si cu spatele catre telespectatori. Moralul angajatilor: la pamant...

Un buget mic si "eroic"

TVR 1 a incheiat ultima luna a anului trecut pe locul sapte in sondajele de audienta din mediul urban (all day). La nivel national, fata de anul 2004, pierderea de audienta in 2008 este de 73% .

Dana Deac, directorul TVR 1, spune ca in prezent Televiziunea Romana traverseaza o furtuna economico-financiara: "Avem un buget mai mult decat dramatic. Ceea ce facem noi acum este eroism".

Dificultatile provin din cauza colectarii taxei TV. Dana Deac explica un paradox: multi romani au pretentii de la TVR, televiziune finantata din banii lor, dar in realitate ei nu-si platesc taxa, gradul de evaziune fiind foarte mare.

In viziunea directoarei, exista si o doza de ipocrizie din partea publicului: "Cand sunt intrebati, romanii declara ca vor sa vada la TVR emisiuni educative, dar in realitate ei nu se uita la acestea.

Noi avem emisiuni educative foarte bune." Dana Deac considera ca ar trebui sa se faca o dezbatere publica, "sa vedem ce vor romanii de la TVR" si sa fie adoptata o noua lege prin care sa se depolitizeze institutia.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: