Unele banci sunt dispuse sa pasuiasca somerii de la plata ratelor

Data publicarii: 22-01-2009 | Finante-Banci

Pentru a evita cresterea considerabila a restantierilor, bancile incearca sa ia masuri pentru a mai atenua din presiunea ratelor din ce in ce mai mari care trebuie platite la ghisee. Pana nu de mult principalele masuri erau renuntarea la comisioanele de rambursare anticipata a creditelor, care variaza, in medie, intre 1% si 4% si posibilitatea de a extinde perioada creditului, deci micsorarea ratei lunare, fara niciun cost suplimentar. Mai mult decat atat, unele banci sustin ca vor pasui de la plata ratei unii clienti care sunt in situatii financiare dificile, cum ar fi pierderea serviciului. BCR, de exemplu, spune ca este dispusa sa pasuiasca, pentru o scurta perioada de timp, de la plata ratei, clientii care au intrat in somaj.

"Pentru cei care isi pierd locul de munca, am putea amana pentru o perioada foarte scurta obligatiile pe care le au acestia fata de banca. Orice decizie in acest sens se va lua punctual, la nivel individual", a declarat miercuri Sorin Mititelu, director executiv al directiei dezvoltare afaceri si produse retail BCR. Mititelu a adaugat ca pentru clientii care au obligatiile platite la zi, contractele actuale ale bancii permit lungirea scadentei creditelor pentru a se obtine astfel o rata lunara mai mica.

Premii in bani pentru cei care isi platesc ratele la timp

Alte banci au mers si mai departe si au pornit chiar concursuri pentru cei care isi platesc ratele la timp, concursuri premiate in bani, cum este cazul Bancpost. Banca a lansat recent o campanie de stimulare a platii ratelor de catre clienti, din care face parte si o extragere la sorti lunara in urma careia castigatorul va intra in posesia unui premiu de 20.000 de lei. Extragerea ia in considerare numai clientii care nu au restante, iar promotia este valabila pana in aprilie.

Cresterea restantierilor nu avea cum sa treaca neobservata. Mititelu a recunoscut si el ca in ultima perioada numarul clientilor care intarzie cu plata ratelor la ghisee a crescut, in special din cauza clientilor care au luat la un moment dat imprumuturi cu dobanda promotionala si au trecut recent la dobanda normala. De cele mai multe ori acest tip de credit avea o dobanda promotionala pe o perioada de trei pana la sase luni, dupa care clientul trebuia sa plateasca rata la dobanzile normale. Practic, toate bancile din Romania care aveau astfel de promotii au fost nevoite sa renunte la ele dupa ce BNR a insaprit conditiile de creditare. Avantajul clientului era ca suma pe care putea sa o ia de la banca era mai mare decat i-ar fi permis o dobanda normala.

Restantele romanilor la banci au ajuns la putin peste 900 de milioane de lei, in crestere cu 11% fata de luna octombrie, conform datelor BNR. Restantele sunt aproape in totalitate la creditele in lei, ponderea celor in valuta in total fiind de 0,8% in acea luna.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: