Statul roman nu va mai plati avans companiei Bechtel pentru lucrarile efectuate

Data publicarii: 23-01-2009 | Economie

Statul roman si compania Bechtel au convenit joi sa renunte la avansul anual de 150 milioane euro, pe care Romania trebuia sa-l palateasca companiei pentru lucrarile efectuate, a declarat ministrul transporturilor, Radu Berceanu.

"Anul acesta se va lucra pe plati lunare sau in functie de stadiul lucrarilor fara sa mai fie nevoie de plati in avans", a spus Berceanu. Acesta a subliniat ca in cadrul discutiilor de joi, avute cu conducerea Bechtel, s-a insistat pe modalitatile de plata, Romania urmand sa plateasca sume nu foarte mari, dar cu continuitate.

Radu Berceanu a mai spus ca in acest an statul va realiza cateva din obligatiile contractuale (expropieri, mutarea unor linii de inalta tensiune si de gaze). De asemenea, a spus ministru de resort, in luna noiembrie urmeaa a fi finalizati 42 de kilometri din tronsonul 2 B - Campia Turzii - Gilau, care este proiectat pentru 52 de kilometri, restul urmand a fi finalizati pana in 2010.

Ministrul Berceanu a mai precizat ca imediat dupa aprobarea bugetului Transporturilor, acestea trebuie sa plateasca 141,5 milioane euro catre compania Bechtel, bani restanti la plata de anul trecut, plus penalizarile.

Legat de portiunea Brasov - Targul Mures, Berceanu a  mentionat ca aceasta nu poate fi construita in paralel cu tronsonul Campia Turzii - Bors, deoarece bugetul de stat nu poate sustine aceste lucrari. Radu Berceanu a subliniat ca daca nu se va gasi o alta forma de finantare, "despre constructia tronsonului in cauza se va vorbi dupa 2013".

Costurile pentru portiunea Campia Turzii - Bors din autostrada Transilvania ar putea ajunge pana la 2,5 miliarde euro, a spus Berceanu. "Costurile pentru Campia Turzii - Bors ar putea fi estimate pana la 2,4 - 2,5 miliarde euro, cam cat era estimat la inceput valoarea autostrazii", a spus ministrul Berceanu.

Conform acestuia, statul a platit pana acum companiei Bechtel 624 milioane euro si mai are de platit o datorie de 77 milioane euro pentru lucrari certificate de anul trecut si alte 60 de milioane pentru lucrari care nu au fost inca certificate. Ministrul transporturilor a reamintit ca discutiile cu reprezentzantii Bechtel vor continua si in zilele urmatoare.

NewsIn