Senatul american confirma numirea lui Mary Schapiro la conducerea SEC

Data publicarii: 23-01-2009 | International

Senatul american a confirmat joi numirea lui Mary Schapiro la conducerea SEC, organism insarcinat cu reglementarea pietelor financiare, a carui imagine va trebui sa o refaca dupa scandalul Madoff, relateaza Reuters.

Ea a devenit cel de al 29-lea presedinte al SEC, in urma votului in unanimitate al senatorilor.

Mary Schapiro, in varsta de 53 de ani, care a mai lucrat la SEC din 1988 pana in 1993, precum si in administratia Clinton si a fost sefa autoritatii de reglementare a pietei de materii prime, va trebui sa refaca increderea investitorilor si sa ghideze Wall Street pe fondul uneia dintre cele mai grave crize financiare din ultimele decenii.

In cursul audierii sale pentru confirmarea in functie, ea a promis sa "scoata catusele" SEC si sa pedeapseasca pe oricine incalca increderea investitorilor.

Schapiro a fost sefa autoritatii americane de reglementare a industriei financiare (FINRA), criticata pentru rolul jucat in frauda estimata la 50 de miliarde de dolari pentru care este suspectat Bernard Madoff. FINRA a explicat ca nu a avut dreptul sa monitorizeze activitatea de consultanta financiara a lui Madoff, in cadrul careia se pare ca a avut loc frauda.

Si SEC a fost vizata de numeroase critici in acest scandal, in conditiile in care inspectorii sai l-au anchetat pe Madoff inca din 2006, dar au respins eventualitatea unei fraude.

Anterior, SEC a fost acuzata ca a permis formarea bulei imobiliare care a dus la criza creditelor cu grad ridicat de risc, in vara anului 2007.

Cogresul ii va cere, probabil, lui Schapiro sa adopte o pozitia mai ferma fata de agentiile de rating si sa reglementeze mai bine produsele financiare.

NewsIn