Drepturi sporite in relatia cu bancile
Data publicarii: 24-01-2009 | Finante-BanciDobanzile variabile "in functie de politica bancii" vor trebui inlocuite cu un algoritm explicit de calcul, in functie de un indicator de referinta, pentru toate tipurile de credite.
Toate tipurile de comisioane trebuie trecute in contract, iar finantatorul nu va putea introduce altele noi sau sa le majoreze pe cele vechi fara acordul debitorului si semnarea unui act aditional.
La sfarsitul anului trecut a intrat in vigoare Ordonanta de Urgenta nr. 174/2008, ce contine masuri pentru protectia consumatorului. In materie de servicii financiare, apar cateva obligatii impuse bancelor in ceea ce priveste contractile de credit. Astfel, indiferent daca vorbim de credite de nevoi personale, ipotecare sau auto, dobanda variabila "in functie de politica bancii" dispare (pana acum doar imprumuturile ipotecare beneficiau de un algoritm de calcul al dobanzii). Pentru cei care obtin in acest an credite, dobanda va trebui legata obligatoriu de un indice de referinta (in cele mai multe cazuri, Robor sau Euribor). Simultan, banca nu mai are libertate deplina in a introduce de la sine putere noi comisioane sau a le majora pe cele deja existen-te (cel mai des apareau pana acum, peste noapte, comisioane de administrare).
Toate taxele si comisioanele trebuie mentionate explicit in contractul de credit iar modificarea nivelului acestora se poate face numai prin act aditional, clientul fiind atentionat cu 30 de zile inainte de intrarea in vigoare. Clientul are la dipozitie 15 zile pentru a accepta sau nu modificarile in cauza, iar netransmiterea unui raspuns nu poate fi considerata acceptare tacita! Asta va descuraja probabil mai multe banci si IFN-uri sa aiba idei de majorare a costurilor dupa semnarea contractului. De asemenea, banca este obligata sa ofere un exemplar al contractului de credit la cerere (multe banci nu aratau contractul decat in momentul semnarii), un grafic de rambursare si o estimare a DAE.
O modificare importanta apare in legatura cu formele de publicitate ale ofertelor de creditare, care vor trebui sa fie mult mai explicite decat acum, in cazul in care se prezinta o rata a dobanzii sau orice alte cifre referitoare la costul credi-tului. Astfel, pe langa DAE si durata creditului, banca va trebui sa precizeze nivelul dobanzii, modul de fluctuatie, celelalte costuri incluse, precum si suma totala platita de consumator (e interesant de vazut cum vor fi inghesuite toate acestea intr-un spot TV!).
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri